Starostka Paríža sa okúpala v Seine, aby ukázala jej čistotu +VIDEO

NETKY.SK • 17 Júl 2024, 18:19 • 2 min
Starostka Paríža sa okúpala v Seine, aby ukázala jej čistotu +VIDEO

PARÍŽ - Starostka Paríža Anne Hidalgová a šéf organizačného výboru olympijských hier Tony Estanguet sa spoločne kúpali v Seine, aby dokázali jej čistotu. Rieka pretekajúca metropolou bude miestom otváracieho ceremoniálu aj dejiskom súťaží v triatlone a diaľkovom plávaní. V minulosti budila obavy kvôli kvalite vody.

slovakia

left justify in out

Hidalgová, odetá v neopréne, sa ponorila do rieky blízko radnice a katedrály Notre Dame. Vedľa Estangueta sa k nej pripojil aj najvyššie postavený zástupca parížskeho regiónu Marc Guillaume a pridali sa aj ďalší. „Voda je veľmi, veľmi dobrá. Trochu chladná, ale nie je to zlé,“ povedala Hidalgová pri vstupe do vody.

Cez víkend sa v Seine vykúpala aj francúzska ministerka športu Amélia Oudéaová-Castéraová, aby tiež demonštrovala čistotu rieky.

Denné testy kvality vody na začiatku júna ukazovali nebezpečnú úroveň baktérií E. coli, po ktorých nasledovalo nedávne zlepšenie. Podľa agentúry AFP ale stále panujú obavy, či sa súťaže v Seine počas olympiády uskutočnia. Aj napriek lepšej kvalite vody totiž v rieke stále klesá prietok.

Od roku 2015 organizátori investovali veľké prostriedky – 1,5 miliardy dolárov – do prípravy Seiny na olympijské hry a do zaistenia čistejšej rieky pre Parížanov v rokoch po skončení hier.

Plán zahŕňal výstavbu obrej podzemnej nádrže na vodu v centre Paríža, rekonštrukciu kanalizačnej infraštruktúry a modernizáciu čistiarní odpadových vôd.

Napriek tomu, že sa jedná o opakovaný sľub politikov, kúpanie v Seine je už viac ako sto rokov zakázané. Bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac urobil podobný sľub v roku 1988, kedy bol starostom Paríža, ale nikdy nebol realizovaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČTK / AFP, Foto: Le Monde / Reuters / Gonzalo Fuentes
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies