V Londýne otvorili slovenský inštitút

NETKY.SK • 18 Júl 2024, 10:35 • 2 min
V Londýne otvorili slovenský inštitút

LONDÝN - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky podporuje šírenie slovenskej kultúry a krajanskú komunitu Slovákov v Spojenom kráľovstve, ktorá patrí medzi najpočetnejšie na svete. Rezort diplomacie preto zriadil a v stredu 17. júla 2024 slávnostne otvoril Slovenský inštitút v Londýne.

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Marek Eštok vyzdvihol posolstvo nového slovenského inštitútu pre potreby početnej slovenskej komunity a rovnako rozvoj vzájomných bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskom a Spojeným kráľovstvom.

"Práve kultúrna diplomacia je jedným z pilierov vzájomného kontaktu a obohacovania sa oboch našich národov. Verím, že slovenský inštitút sa stane pomyselným domovom pre tvorbu slovenských umelcov – výtvarníkov, hudobníkov, spisovateľov, tanečníkov či mnohých ďalších Sloveniek a Slovákov," uviedol Marek Eštok a ocenil, že na otváracom ceremoniáli sa predstavili tiež mladé slovenské talenty zo Spojeného kráľovstva.


   

Štátny tajomník Marek Eštok
Štátny tajomník Marek Eštok
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí SR

Deti a tínedžeri, ktorí vystúpili na slávnostnom otvorení, sa síce narodili v Spojenom kráľovstve, ich umelecký prejav je však formovaný ich slovenskými koreňmi. Okrem vážnej hudby, ktorú prezentoval 10-ročný huslista Francis Bodis, sa na otvorení predviedol aj detský folklórny súbor Sovička, ktorý udržuje tradície slovenských predkov na britských ostrovoch vďaka entuziazmu a nadšeniu našich rodákov. Vo Veľkej Británii a Severnom Írsku žije približne 160-tisíc Slovákov, ktorí tu našli svoj druhý domov.

Slovenské inštitúty dlhodobo zviditeľňujú Slovensko, prezentujú slovenskú kultúru a umenie, realizujú kultúrne podujatia, prednášky i workshopy. Najnovší slovenský inštitút v zahraničí sídli v priestoroch veľvyslanectva SR v Londýne v tesnej blízkosti Kensingtonského paláca.

Budova slovenskej ambasády prešla nedávnou rekonštrukciou, ktorú zabezpečilo ministerstvo zahraničných vecí, a stala sa významnou súčasťou slovenského architektonického a kultúrneho dedičstva. Dielo získalo tiež nomináciu na prestížnu architektonickú cenu RIBA London Awards 2024.

10-ročný huslista Francis Bodis
10-ročný huslista Francis Bodis
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí SR


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí SR, Foto: Ministerstvo zahraničných vecí SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies