Odborníčka varuje: Kúpanie v mori i bazéne môže podráždiť oči

NETKY.SK • 22 Júl 2024, 17:15 • 2 min
Odborníčka varuje: Kúpanie v mori i bazéne môže podráždiť oči

V prípade nosenia kontaktných šošoviek Slavomíra Hercová z oftalmologickej ambulancie Agel Clinic v Bratislave odporúča používať pri plávaní plavecké okuliare.

slovakia

left justify in out

Kúpanie môže podráždiť oči či spôsobiť bakteriálnu infekciu. V bazénoch a jazerách je oproti slanej vode riziko infekcií vyššie.

"Slaná voda môže podráždiť očí, ale riziko bakteriálnej infekcie nehrozí tak ako v sladkej. V bazénoch a jazerách je riziko infekcií vyššie," uviedla.

V prípade nosenia kontaktných šošoviek odporúča používať pri plávaní plavecké okuliare. 

"V lete odporúčam uprednostniť jednodňové kontaktné šošovky. Zvlášť pri ceste do exotických krajín a do krajín s nižším hygienickým štandardom," doplnila odborníčka. Zároveň zdôraznila, že starostlivosť o kontaktné šošovky musí byť v lete dôsledná.

Hercová upozornila, že infekciu možno do oka preniesť aj rukou. "Počas leta sú vysoké teploty, viac sa potíme a máme tendenciu oči si utierať rukou. Treba si preto dávať pozor, aby sme si rukami nezaniesli infekciu do očí," ozrejmila.

Liečba mierneho infekčného zápalu sa dá podľa slov odborníčky zvládnuť antiseptickými kvapkami. 

"Na hnisavý zápal očný lekár predpíše lokálne antibiotiká," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: teraz.sk, Foto: brainee.hnonline.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies