Každoročné vojenské cvičenie Chan Kchuang simuluje čínsku inváziu +VIDEO

NETKY.SK • 22 Júl 2024, 18:27 • 2 min
Každoročné vojenské cvičenie Chan Kchuang simuluje čínsku inváziu +VIDEO

TCHAJ-PEJ - Na Taiwane sa v pondelok začalo päťdňové vojenské cvičenie na preverenie schopnosti ostrova odolať vojenskej invázii pevninskej Číny.

slovakia

left justify in out

Cvičenie Chan Kchuang sa koná každoročne od roku 1984. Podľa ministerstva národnej obrany tento rok preverí schopnosť Taiwanu chrániť kritickú infraštruktúru v hlavnom meste Tchaj-pej, aj v celej krajine. Tohtoročné cvičenie nemá predpísaný scenár a jednotky v obrannej pozícii preto nebudú vedieť odkiaľ príde simulovaný útok, ani aké zbraňové systémy útočiace jednotky použijú. Podľa ministerstva sa tým snažia čo najviac priblížiť k podmienkam na reálnom bojisku.

Cvičenie sa zameria aj na decentralizáciu veliteľskej štruktúry. Cieľom je simulovať stratu kontaktu medzi bojujúcimi jednotkami a centrálnym velením počas konfliktu.

Napätie medzi Čínou a Taiwanom rastie dlhodobo. Vyostrilo sa najmä po prezidentských voľbách na samosprávnom ostrove. Niekoľko dní po májovej inaugurácii nového taiwanského prezidenta Laj Čching-tea komunistická Čína spustila veľké vojenské cvičenie, ktoré simulovalo námornú blokádu Taiwanu.

Pevninská Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Peking opakovane deklaruje, že jedného dňa Taiwan ovládne, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčil použitie vojenskej sily.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: DPA, Focus Taiwan, Foto: DW / Chiang Ying-ying / AP / dpa / picture alliance
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies