Trhy po Bidenovom odstúpení obchádza paranoja. Zrútenie akcií je zase bližšie, ukazuje analýza

NETKY.SK • 23 Júl 2024, 11:08 • 2 min
Trhy po Bidenovom odstúpení obchádza paranoja. Zrútenie akcií je zase bližšie, ukazuje analýza

Po odstúpení Joea Bidena z prezidentskej kampane trhom akútne zrútenie nehrozí. Podľa webu MarketWatch sa ale na Wall Street zvyšuje napätie z ďalšieho vývoja. Index volatility sledujúci ukazovateľ S&P 500 je najvyšší za posledné tri mesiace, trhy sa tak pripravujú na potenciálnu ranu.

slovakia

left justify in out

Investor do amerických akcií si v tomto roku prežíva jeden šok za druhým. Prezidentské voľby a voľby do Kongresu sú významným hýbateľom trhov a akákoľvek významnejšia správa, ktorá je s nimi spojená, sa preto môže premietať do ceny vybraných akcií.

Neúspešný atentát na Donalda Trumpa investorov poriadne vydesil. Keďže ale Trump prežil, akciové indexy nakoniec šok ustáli. Trump je pre Wall Street hlavným favoritom volieb a jeho úmrtie alebo odstúpenie by určite poslalo indexy do červených čísel.

U Bidena je to zložitejšie. Pokiaľ hrozí, že súčasný vládnuci prezident mandát neobháji – čo sa teraz stalo – trhy idú spravidla pred voľbami dole. Na druhej strane Wall Street očakával prehru Bidena s veľkým predstihom, čo by mohlo kolísanie trhov utlmiť.

Lenže keď teraz Biden odstúpil z kampane a ukázal na Kamalu Harrisovú, pri ktorej ale ešte ani nie je jasné, či skutočne bude proti Trumpovi kandidovať, sú trhy znova nervózne.

ilustračné foto
ilustračné foto
Zdroj: Reuters / Dado Ruvic

Trhy zalieva pot

Akútny prepad sa zatiaľ nečaká. Európske trhy otvorili v čiernych číslach a podobne pozitívne zareagujú podľa agentúry Bloomberg aj americké trhy. Wall Street je ale ako pružina, ktorá sa stláča každou ďalšou významnou správou, až skrátka raz povolí. Aj napriek zdanlivo dobrej nálade na trhoch preto medzi investormi rastie nervozita.

Meradlom strachu na amerických akciových trhoch je index VIX, ktorý projektuje budúce správanie ukazovateľa S&P 500, ktorý zahŕňa akcie 500 najhodnotnejších firiem v USA. Pokiaľ index rastie, očakávajú sa väčšie pohyby na trhoch – dole, či hore. Pokiaľ sa naopak index VIX drží nízko, čaká sa pokoj a pozvoľný rast.

A index VIX teraz po Bidenovom odstúpení vystúpil na najvyššie čísla od apríla, kedy trhy stretol tohtoročný najväčší pád. Z toho možno usudzovať, že trhy v dlhodobom horizonte budú reagovať na Bidenovo rozhodnutie negatívne.

Finálne vysvedčenie ale Wall Street vystaví politikom až po voľbách v novembri. Trhy sa podľa webu Market Watch obávajú napríklad toho, že voľby do Kongresu drvivo ovládne republikánska strana.

V prípade víťazstva Trumpa v prezidentských voľbách potom budú zrejme na burze naďalej posilňovať energetické spoločnosti, banky alebo bitcoin, ktorému exprezident novo fandí. Zlé vyhliadky naopak majú firmy podnikajúce vo výrobe elektromobilov alebo v sektore obnoviteľných zdrojov. Tieto spoločnosti Trumpovi, ktorý chystá škrty korporátnych daní, naopak príliš nevonia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: MarketWatch, Bloomberg, Foto: RTL Nieuws / Getty Images (ilustračné foto)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies