Ďalšia facka Orbánovi: Stretnutie ministrov EÚ bude v Bruseli, nie v Budapešti

NETKY.SK • 23 Júl 2024, 11:32 • 2 min
Ďalšia facka Orbánovi: Stretnutie ministrov EÚ bude v Bruseli, nie v Budapešti

BRUSEL - Augustové rokovanie ministrov Únie v zahraničí sa uskutoční v Bruseli, nie v Budapešti. Tento bezprecedentný krok voči predsedníckej krajine oznámil šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Reagoval tak na maďarský postoj k vojne na Ukrajine. V maďarskej metropole sa malo na konci augusta uskutočniť neformálne rokovanie ministrov krajín EÚ, označované ako Gymnich.

slovakia

left justify in out

Podľa Borrella počas niekoľkohodinového stretnutia 25 štátov kritizovalo správanie Maďarska a premiéra Viktora Orbána, ktorý začiatkom júla navštívil Rusko a Čínu. Ako symbolický signál, že s vystupovaním Budapešti nesúhlasí, sa následne Borrell rozhodol zvolať rokovanie ministrov zahraničia do Bruselu v rovnaký termín, ako je ten pre maďarskú schôdzku.

„Pozícia EÚ zostáva rovnaká, jediný mierový plán, ktorý Európska únia podporuje, je mierový plán (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského. Rusko je agresor, Ukrajina je obeť,“ vyhlásil Borrell na tlačovej konferencii po rokovaní ministrov zahraničných vecí krajín EÚ.

Skritizoval aj vyhlásenie šéfa maďarskej diplomacie, ktoré predniesol na rokovaní Bezpečnostnej rady OSN, kde označil EÚ za úniu, ktorá presadzuje vojnu. „Politika EÚ nie je provojnová, to odmietame. My len podporujeme Ukrajinu, aby sa mohla brániť,“ dodal. Jediný, kto chce vojnu, je podľa Borrella ruský prezident Vladimír Putin. „My chceme mier – a nikto nechce mier viac ako sami Ukrajinci,“ doplnil.

Väčšina ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ na rokovaní v Bruseli zopakovala, že maďarský premiér Orbán pri svojich cestách úniu nereprezentuje, uviedol šéf českej diplomacie Jan Lipavský. Schôdzka sa podľa neho odohrala v atmosfére nejednoty. \"Kľúčová otázka, okolo ktorej sa to točilo, bola, aký mierový plán je tým naším mierovým plánom a Česko hovorí, že je to mierový plán prezidenta (Volodymyra Zelenského),\" uviedol Lipavský.

„Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó dnes na Rade EÚ pre zahraničné veci v Bruseli čelil agresívnu, vojnu presadzujúcu hystériu kvôli svojej mierovej misii. Kritizoval zlyhávajúcu stratégiu EÚ pre Ukrajinu a zdôraznil potrebu diplomatických kanálov a mierovej stratégie,“ napísal na sociálnej sieti X hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács. Szijjárto podľa neho ostatným ministrom vysvetľoval, že "maďarská mierová misia nikdy netvrdila, že zastupuje EÚ a navrhol znovuotvorenie diplomatických kanálov s Ruskom a zapojenie do politických konzultácií s Čínou". Za jedinú krajinu, ktorá Maďarsko v jeho pozíciách podporovala, označil Slovensko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: iDNES.cz, ČTK, Foto: AP Photo / Sputnik / Kremlin / Valeriy Sharifulin
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies