Meteorológovia zaktualizovali výstrahy: Žltá platí pre 18 okresov, búrky už udreli a hrozia aj krúpy

NETKY.SK • 23 Júl 2024, 13:54 • 2 min
Meteorológovia zaktualizovali výstrahy: Žltá platí pre 18 okresov, búrky už udreli a hrozia aj krúpy

V utorok je v niektorých okresoch Slovenska zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 mm v priebehu 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

slovakia

left justify in out

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal až do 19:00 žltú výstrahu prvého stupňa pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Detva, Krupina, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Zvolen, Gelnica, Košice okolie, Rožňava, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad a Liptovský Mikuláš.

"Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov a pod.)," upozorňuje SHMÚ.

Ako uvádza portál iMeteo.sk, prvé búrky udreli zrána v oblasti stredného Slovenska v okolí Banskej Bystrice a Zvolena. Neboli však veľmi intenzívne a nespôsobili žiadne komplikácie alebo škody.

Meteorologické výstrahy
Meteorologické výstrahy
Zdroj: shmu.sk

Meteorológovia na sociálnej sieti vysvetlili, prečo hrozia v utorok búrky najmä v Banskobystrickom kraji a blízkom okolí.

"Dochádza k stretu východného prúdenia z východného Slovenska so severozápadným až severným prúdením zo západného Slovenska a Žilinského kraja a vzniká tak línia zbiehavého prúdenia, tzv. čiara konvergencie," priblížili.

Ako vysvetlili, "čiara konvergencie bežne ľahko spúšťa vývoj kopovitých oblakov, preto je pri predpovedi búrok dôležité ich identifikovať (mechanizmus spustenia vývoja kopovitých oblakov je jednou z hlavných ingrediencií pri predpovedi búrok). A keďže v spodnej atmosfére bude aj dostatok vlhkosti a vhodný teplotný profil (ďalšie dve nutné podmienky pre vývoj mohutných kopovitých oblakov), práve pozdĺž tejto línie je vývoj búrok najpravdepodobnejší."

Schéma prúdenia a následný vznik čiary konvergencie
Schéma prúdenia a následný vznik čiary konvergencie
Zdroj: FB/Slovenský hydrometeorologický ústav

Prúdenie podľa meteorológov nebude veľmi silné, čo bude priať vzniku stacionárnych búrok s vyššími úhrnmi zrážok práve blízko miesta ich vzniku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: SHMÚ, iMeteo.sk, Foto: samorin.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies