Izraelské bojové lietadlá nad Bejrútom vyvolali sonický tresk

NETKY.SK • 23 Júl 2024, 19:33 • 2 min
Izraelské bojové lietadlá nad Bejrútom vyvolali sonický tresk

BEJRÚT - Izraelské bojové lietadlá v utorok nad libanonským hlavným mestom Bejrút a ďalšími oblasťami krajiny prekonali rýchlosť zvuku a vyvolali efekt tzv. sonického (aerodynamického) tresku.

slovakia

left justify in out

Libanonská štátna tlačová agentúra uviedla, že obyvatelia hlavného mesta počuli tzv. sonický tresk. Tento fyzikálny jav sa šíri za lietadlom letiacim rýchlejšie ako rýchlosť vzduchu v tvare kužeľa, ktorého povrch tvorí náhla zmena tlaku vzduchu. Pri kontakte so zemou vytvára nepríjemný akustický efekt podobný výbuchu.

Izrael podniká nálety na ciele militantov v Libanone od vlaňajšieho októbrového útoku hnutia Hamas na juhoizraelské pohraničné oblasti a následnej izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy. Militantné skupiny napojené na Irán vrátane libanonského Hizballáhu a šiitskych milícií v Sýrii a Iraku zase krátko októbrovom útoku začali Izrael ostreľovať.

Ide o doteraz najhorší konflikt medzi hnutím Hizballáh a Izraelom od roku 2006, keď viedli mesiac dlhú vojnu, píše Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: Middle East Monitor / Anadolu Agency / IDF
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies