V Paríži sa dnes začínajú olympijské hry. Otvárací ceremoniál sľubuje veľkolepý zážitok + VIDEO

NETKY.SK • 26 Júl 2024, 10:05 • 2 min
V Paríži sa dnes začínajú olympijské hry. Otvárací ceremoniál sľubuje veľkolepý zážitok + VIDEO

PARÍŽ - Olympijské hry v Paríži odštartujú úvodným otváracím ceremoniálom na rieke Seina. Ústredná rieka francúzskej metropoly sa zmení na obrovskú trať, po ktorej sa budú plaviť lode so športovcami a ďalšími členmi výprav.

slovakia

left justify in out

Ústredná rieka francúzskej metropoly sa zmení na obrovskú trať, po ktorej sa budú plaviť lode so športovcami a ďalšími členmi výprav. Trasa meria šesť kilometrov a vedie pri známych historických monumentoch Paríža ako katedrála Notre-Dame, múzeum Louvre, Svätá kaplnka, Justičný palác, Veľký palác, obelisk na námestí Svornosti, Bourbonovský palác, Invalidovňa, či Múzeum moderného umenia. Najväčšou otázkou každého otváracieho ceremoniálu je, kto zapáli oheň. Odpoveď na ňu vraj pozná menej ako tucet ľudí.

Olympijské hry v Paríži 2024 sa konajú v období od 26. júla do 11. augusta. Hlavné mesto Francúzska sa už tretíkrát v histórii stane dejiskom najväčšieho športového podujatia roka. Počas olympiády si zmeria sily 10.500 športovcov z 206 krajín, v 32 športoch rozdelených do 48 disciplín, v ktorých budú súťažiť na jednom z 35 miest v Paríži alebo v ďalších francúzskych mestách či v zámorí.

 

Slovenský olympijský tím

Slovenský olympijský tím súťažil prvýkrát na letných Olympijských hrách v Atlante v roku 1996, kde získal prvé zlato pre SR Michal Martikán vo vodnom slalome. Do dnešných dní priniesli vodní slalomári z olympiád osem zlatých medailí.

K nim sa v roku 2016 pridal atlét Matej Tóth, ktorý pre Slovensko dosiahol na prvú zlatú medailu z inej disciplíny – chôdze na 50 km.

Do dnešných dní naši reprezentanti previezli spolu z letných OH 32 medailí, pričom najúspešnejšou disciplínou, čo sa týka počtu ocenení, zostáva vodný slalom. Na tohtoročnú olympiádu sa však okrem medailistov prebojovali aj nováčikovia v nových športoch.

Slovenskými vlajkonosičmi na otváracom ceremoniáli na OH 2024 v Paríži budú reprezentanti vo vodnom slalome Zuzana Paňková a Jakub Grigar. Paňková sa stane historicky najmladšou slovenskou vlajkonosičkou v ére samostatnosti.


Najférovejšia a najzelenšia olympiáda

Olympijské hry Paríž 2024 sa zapíšu do histórie dosiahnutím plnej rodovej rovnosti v jednotlivých disciplínach. Súťažiť bude rovnaký počet športovcov a športovkýň. Je to ďalší z krokov na dlhej ceste na dosiahnutie úplnej parity.

Tieto olympijské hry majú ambíciu byť tiež najzelenšou olympiádou v histórii. Mimoriadna pozornosť je od začiatku venovaná klíme a životnému prostrediu so zameraním na nízku uhlíkovú stopu. Až 95% športovísk využije existujúce alebo dočasné priestory a mesto sa premení na 16 dní na najväčší športový park sveta v obklopení zelene a historických pamiatok.

Na bezpečný priebeh olympijských hier dohliadnu aj naši policajti, ktorí sú už v samotnom dejisku tohto športového sviatku. Kontingent slovenských policajtov bol do dejiska olympiády vyslaný na žiadosť francúzskych kolegov v súvislosti s posilnenými bezpečnostnými opatreniami počas vrcholiacich príprav a priebehu podujatia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS, Sportnet, Foto: Olympic Games Paris 2024
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies