Objav roveru NASA naznačuje staroveký mikrobiálny život na Marse

NETKY.SK • 27 Júl 2024, 10:16 • 2 min
Objav roveru NASA naznačuje staroveký mikrobiálny život na Marse

Fľakatý, žilami vyplnený kameň, ktorý našiel rover NASA na Marse, obsahuje prvky, ktoré naznačujú, že pred miliardami rokov mohol hostiť mikrobiálny život. Kameň označený sivobielymi škvrnami môže ponúknuť fosílne záznamy mikróbov staré miliardy rokov.

slovakia

left justify in out

Skalu v tvare šípu s názvom Cheyava Falls objavilo 21. júla rover NASA's Perseverance, keď sa pohybovala pozdĺž severného okraja Neretvy Vallis, starobylého riečneho údolia vyrytého vodou tečúcou do krátera Jezero na červenej planéte.

Analýza horniny veľkosti 91 cm x 61 cm odhalila známky organického materiálu, zaujímavé povrchové škvrny podobné tým, ktoré sú spojené so skamenenými mikróbmi na Zemi a dôkazy, že voda kedysi prešla skalou, uviedla agentúra.

Ken Farley, projektový vedec misie na Kalifornskom technologickom inštitúte, povedal, že Cheyava Falls sú „najzáhadnejšou, najkomplexnejšou a potenciálne najdôležitejšou skalou, ktorú Perseverance doteraz skúmala“, hoci tím objasnil, že nebiologické procesy mohli spôsobiť rast. k vlastnostiam.

„Na jednej strane máme našu prvú presvedčivú detekciu organického materiálu, výrazné farebné škvrny naznačujúce chemické reakcie, ktoré by mikrobiálny život mohol využiť ako zdroj energie, a jasný dôkaz, že voda, nevyhnutná pre život, kedysi prešla skalou,“ povedal Farley.

"Na druhej strane sme nedokázali presne určiť, ako sa skala vytvorila a do akej miery mohli blízke skaly zahriať vodopády Cheyava a prispieť k týmto vlastnostiam," dodal.

 

Astrobiológovia sú nadšení zo „zložitého“ a „záhadného“ nového dôkazu.
Astrobiológovia sú nadšení zo „zložitého“ a „záhadného“ nového dôkazu.
Zdroj: Nasa / JPL-Caltech / MSSS

V dávnej minulosti bol Mars teplejšou a vlhšou planétou. Ak sa tam niekedy vyvinul život, vedci sa domnievajú, že stopy by mali zostať v jeho horninách vo forme organického materiálu a potenciálne skamenených zvyškov. Skenovanie skaly Cheyava Falls prístrojom Sherloc spoločnosti Perseverance naznačuje, že obsahuje organické zlúčeniny. Takéto molekuly na báze uhlíka sa považujú za stavebné kamene života, ale môžu sa vyrábať aj nebiologickými procesmi.

Po skale prebiehajú veľké biele žily fosforečnanu vápenatého. Medzi nimi sú pásy červenkastého materiálu, pravdepodobne hematitu, jednej zo zlúčenín oxidu železa, ktorá dáva Marsu jeho hrdzavú farbu. Bližšia kontrola pásikov odhalila desiatky malých čŕt podobných leopardej škvrne. Každá z špinavobielych škvŕn je obklopená čiernym prstencom obsahujúcim železo a fosfát.

David Flannery, astrobiológ z Queensland University of Technology v Austrálii a člen misie, označil škvrny za „veľké prekvapenie“, pretože na Zemi „sú podobné črty často spojené s fosílnym záznamom mikróbov“. Biele škvrny sa môžu tvoriť na skalách prostredníctvom chemických reakcií zahŕňajúcich hematit, produkujúci železo a fosfát, ako aj energiu, z ktorej môžu mikróby žiť. Zatiaľ čo funkcie sú zaujímavé, zatiaľ sa nezdá, že by išlo o skutočný fosílny mikrób.

Výskumníci sa zúfalo snažia dostať do rúk vzorky na dôkladnejšie vyšetrenie, ale plány NASA vrátiť horniny z Marsu na Zem narazili na ťažkosti.

Misia agentúry na vrátenie vzoriek z Marsu prekračuje rozpočet vo výške 11 miliárd dolárov (8,5 miliardy libier) a výrazne sa oneskoruje bez vyhliadok na návrat kameňov pred rokom 2040. NASA hľadá spoločnosti, ktoré by vzorky z Marsu vrátili skôr a za nižšiu cenu.

„O tom je Mars Sample Return. Nikdy predtým sme nič podobné z Marsu nevideli, ani v našich zbierkach marťanských meteoritov, ani s Mars Science Laboratory alebo inými landermi,“ povedal profesor John Bridges, zúčastnený vedec na misii NASA Mars Science Laboratory na Univerzite v Leicesteri. "Skutočnosť je taká, že musíme dostať tieto vzorky späť na Zem, aby sme urobili podrobnú elektrónovú mikroskopiu a izotopové analýzy, aby sme skontrolovali, či sa vytvorili starodávnym mikrobiálnym pôsobením alebo abioticky," dodal Bridges.

Profesor Charles Cockell, astrobiológ z University of Edinburgh, povedal: „Aj keď tieto vlastnosti neposkytujú jednoznačný dôkaz života, potvrdzujú, že Mars bol veľmi dynamická planéta so všetkými ingredienciami pre život, vrátane organického uhlíka." "Musíme priniesť vzorky, alebo podľa môjho názoru, ešte lepšie, poslať ľudí, aby sme zistili, či vidíme znaky života," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies