Talian Martinenghi získal zlato na 100m prsia, druhí skočili Peaty a Fink + VIDEO

NETKY.SK • 29 Júl 2024, 08:44 • 2 min
Talian Martinenghi získal zlato na 100m prsia, druhí skočili Peaty a Fink + VIDEO

PARÍŽ - Najhodnotnejší plavecký výkon druhého súťažného dňa na OH v Paríži podal domáci reprezentant Leon Marchand, ktorý vytvoril nový olympijský rekord. Pútavé finále videli diváci na 100 m prsia, v ktorom Talian Nicolo Martinenghi uspel s tesným dvojstotinovým náskokom na favorita disciplíny Brita Adam Peatyho, ktorý mal v cieli rovnaký čas ako takisto strieborný Američan Nic Fink.

slovakia

left justify in out

Peaty bol najväčší favorit prsiarskej stovky, na ktorej triumfoval na predošlých dvoch olympiádach. V roku 2016 vytvoril dodnes platný rekord a v roku 2019 aj svetový. Podľa "papierových" predpokladov sa očakával jeho súboj o zlato s Číňanom Haj-jang Čchinom, ktorý napokon finišoval až siedmy. Martinenghi bol na predošlej olympiáde v Tokiu v tejto disciplíne bronzový, rovnakú medailu si odniesol aj v štafete 4x100 m. Peaty bol šťastný aj zo striebornej medaily, hoci mu tesne unikla zlatá. "Nezáleží na tom, aký som mal čas. Z môjho pohľadu som už vyhral. Mám za sebou dlhú cestu, aby som na OH mohol vrátiť," uviedol trojnásobný olympijský víťaz Peaty. Narážal tým na problémy s duševným zdravím, ktoré ho trápili približne pred rokom.

Marchand prekonal olympijské maximum fenomenálneho Michaela Phelpsa, ktorý vytvoril rekord v roku 2008 v Pekingu - 4:03.84 min. Francúz sa na domácej olympiáde sústredí na štyri individuálne preteky a uvedomuje si vysoké očakávania. "Vnímam ako výhodu, že štartujem doma a mám podporu francúzskeho publika. Pokúsim sa využiť energiu, ktorú dostanem. Cítim štyri veľké šance dosiahnuť úspech, prvú som využil a myslím si, že môžem vyťažiť z toho, že opadne tlak," konštatoval Marchand.

Ženy mali v nedeľu na programe finále na 100 m motýlik. ktoré sa stalo korisťou Američanky Torri Huskeovej. V boji o zlato mala čas 55,59 sekundy, ktorý bol o štyri stotiny lepší než jej krajanky Gretchen Walschovej"Som v šoku. Mám však veľkú radosť z toho, že sme (s Walshovou) spolu na pódiu na najvyšších miestach," poznamenala Huskeová. Bronz si odniesla Číňanka Jü-fej Čang, ktorá zaostala za víťazkou o 62 stotín. Majsterka sveta z roku 2022 Huskeová získala prvé invididuálne plavecké zlato pre USA na OH 2024. Walshová vytvorila v sobotňajšom semifinále olympijský rekord s časom 55,38, ktorý by jej vo finále zabezpečil zlato.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz.sk, Foto: SITA/AP
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies