Ako ovplyvní ukrajinské blokovanie ropy ceny benzínu a nafty na Slovensku?

NETKY.SK • 29 Júl 2024, 09:26 • 2 min
Ako ovplyvní ukrajinské blokovanie ropy ceny benzínu a nafty na Slovensku?

BRATISLAVA - Slovenskí motoristi by mali tankovať ešte za menej peňazí. Analytici pre vývoj svetových cien ropy aj v nasledujúcich dňoch predpokladajú zníženie cien pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol analytik J&T Banky Stanislav Pánis, cena benzínu by mala klesnúť ráznejšie pod 1 euro a 60 centov a cena nafty sa ponorí pod 1 euro a 50 centov. "Nateraz pritom neočakávame, že problémy s ukrajinskou blokáciou dodávok ropy cez ropovod Družba ruskou spoločnosťou Lukoil by mohli ovplyvniť ceny u nás," dodal Pánis.

Na našich čerpacích staniciach očakáva pretrvanie poklesu cien benzínov a nafty minimálne do konca júla aj analytik 365.bank Tomáš Boháček. "Následne bude vývoj závisieť od situácie na trhu s ropu a európskymi palivami, kde sa začína črtať riziko rastu," podotkol Boháček.

Kauza zastavenia dodávok ropy od ruskej spoločnosti Lukoil z Ukrajiny na Slovensko a do Maďarska zatiaľ na vývoj cien pohonných látok u nás nemá významný vplyv.

"Cena palív na benchmarkovej európskej burze v Rotterdame pokračuje rovnako v miernom poklese, avšak obchodníci pozorne sledujú výpadok dodávok ropy od transitnej spoločnosti Lukoil. V prípade ohrozenia zásobovania rafinérii, by hrozil skokový rast cien palív pre spotrebiteľov, riziko takéhoto scenára je ale nateraz iba mierne," dodal Boháček.

Zlacňovanie palív by malo podľa Pánisa pokračovať aj v okolitých krajinách. Z okolitých susedných krajín EÚ má najlacnejší benzín Česko a Poľsko, kde sa jeho ceny pohybujú zhruba 1 až 2 centy nad métou 1 euro a 50 centov.

Lacnejší benzín ako u nás možno natankovať aj v Maďarsku, kde sa pohybuje okolo 1 euro a 56 centov. Ceny benzínu v Rakúsku sú zhruba rovnaké ako na Slovensku, teda okolo 1 eura a 60 centov.

"Z obľúbených dovolenkových destinácii je najlacnejší benzín už tradične v Slovinsku s cenovkou tesne nad 1 euro a 50 centov, v Chorvátsku je zhruba taký drahý ako u nás, teda zhruba 1 euro a 60 centov. V Taliansku stojí okolo 1 eura a 86 centov a v Grécku takmer 1 euro a 90 centov," doplnil Pánis.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: J&T Banka, 365.bank, Foto: bonus.autohof.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies