Máte elektrokolobežku? Od augusta musia mať niektoré z nich PZP

NETKY.SK • 29 Júl 2024, 10:18 • 2 min
Máte elektrokolobežku? Od augusta musia mať niektoré z nich PZP

BRATISLAVA - PZP pre elektrokolobežky sa už o niekoľko dní stane realitou. Zistite, či sa to týka aj vás.

slovakia

left justify in out

Keďže podobných kolobežiek stále pribúda, množia sa aj rôzne nehody. Len pred niekoľkými dňami napríklad bratislavská polícia upozornila na prípad, kedy muž na elektrickej kolobežke narazil do zaparkovaného auta a z miesta nehody odišiel.

"Ak spôsobíte nehodu, zastavte kolobežku, zostaňte na mieste, ak je to potrebné privolajte záchranné zložky a spolupracujte s druhým účastníkom pri vypĺňaní potrebných tlačív," povedal policajný hovorca Roman Hájek.

Už vlani Európsky parlament prijal nariadenie týkajúce sa výkonnejších kolobežiek. Tie musia mať po novom povinné zmluvné poistenie. Ide o modely s maximálnou konštrukčnou rýchlosťou prekračujúcou 25 km/h alebo kolobežky, ktorých váha je viac ako 25 kilogramov a zároveň majú najvyššiu rýchlosť prekračujúcu 14 km/h.

Majitelia takýchto kolobežiek si musia pripraviť približne 30 eur na PZP. "Vzhľadom na to, že nové druhy vozidiel na Slovensku nemajú povinnosť registrácie, budú poisťovne k uzavretiu poistenia potrebovať určité údaje o vozidle, ako sú napríklad model, rok výroby alebo výrobca a taktiež údaje o samotnom majiteľovi vozidla," uviedla špecialistka komunikácie Slovenskej asociácie poisťovní Anna Benčová.

Novela zákona o povinnom zmluvnom poistení, ktorá začne platiť od 1. augusta, však neplatí pre zdieľané kolobežky. Dopravný analytik Jozef Drahovský ich aj napriek tomu považuje za bezpečné.

"Prevádzkovateľ určuje pomocou GPS a mapy, akú môžu mať maximálnu rýchlosť, na ktorých miestach. Pokiaľ táto kolobežka ide po ceste, maximálna povolená rýchlosť je aj fyzická 25 km/h. Ak GPS zistí, že sa nachádza na pešej zóne, tak maximálnu rýchlosť zníži na päť km/h," povedal. 

Kým doteraz na neuzatvorenie povinného zmluvného poistenia vodičom hrozili pokuty od 16,60 eur do 3 319,40 eur, po novom to bude od 50 do 5-tisíc eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky, Slovenská asociácia poisťovní, Foto: goberry.eu
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies