Idylka v Turecku? Už ani nie, Rusi sa sťahujú do Čiernej Hory, Srbska aj Argentíny

NETKY.SK • 29 Júl 2024, 18:34 • 2 min
Idylka v Turecku? Už ani nie, Rusi sa sťahujú do Čiernej Hory, Srbska aj Argentíny

ISTANBUL - Turecko sa v posledných dvoch rokoch stalo významnou tranzitnou krajinou pre ruských migrantov, potvrdzujú štatistiky o pohybe obyvateľov. Rusi boli v roku 2022 aj 2023 najpočetnejšou skupinou cudzincov, ktorá sa v krajine usadila. Ruská idyla v Turecku však pomaly slabne a imigranti sa znovu sťahujú inam. Kvôli vysokým nákladom, ale aj menej benevolentným úradom.

slovakia

left justify in out

V minulosti patrili medzi najpočetnejšie skupiny prichádzajúce do Turecka Sýrčania, Afganci či Iránci. Štatistiky však výrazne premenila vojna na Ukrajine a do čela migračných štatistík sa dostali Rusi. Podľa dánskej organizácie Mixed Migration Centre (MMC) sa z Ruska po vypuknutí „triedennej špeciálnej vojenskej operácie“ odsťahovalo 800-tisíc občanov.

A Turecko sa stalo populárnym cieľom mnohých z nich. Predvlani sa tam usadilo skoro 100-tisíc Rusov, teda štvrtina zo všetkých cudzincov, ktorí v krajine toho roku začali žiť. Vlani boli údaje nižšie, Rusi však s novo prichádzajúcimi 28-tisíc usadenými obsadili znovu prvé miesto. Ďalší boli Azerbajdžanci a Turkméni a až za nimi spomínaní Iránci.

Tento rok v máji počet Rusov s povolením na trvalý pobyt v Turecku klesol na 96 tisíc, v porovnaní so 154 tisícmi z konca roku 2022 tak ide o viac ako tretinový pokles. Nemecké Centrum pre východoeurópske a medzinárodné štúdiá potom v marci uviedlo, že ďalších zhruba 67 tisíc Rusov malo na začiatku tohto roka krátkodobé povolenie na pobyt.

Rusi už však Turecko často opúšťajú. Zatiaľ čo predvlani sa ich zo zeme vysťahovalo na 12-tisíc, v minulom roku to už bolo 72-tisíc. Turecké štatistiky neuvádzajú, kam ľudia z Turecka smerovali. Podľa májovej správy agentúry Reuters, ktorá hovorí o „ďalšom ruskom exode“, je to však hlavne Srbsko a Čierna Hora či krajiny Latinskej Ameriky.

Ilustračné foto - pláže tureckej destinácie Antalya
Ilustračné foto - pláže tureckej destinácie Antalya
Zdroj: Getty Images / iStockphoto

Draho a naisto

A medzi dôvodmi, prečo sa z Istanbulu alebo Antalya sťahujú, sú najmä prekážky, ktoré im v poslednej dobe turecké úrady stavajú do cesty. Jednou z nich je fakt, že už prisťahovalci nedostanú povolenie na trvalý pobyt tak ľahko ako predtým. „V Turecku už svoju budúcnosť neodhadnete,“ hovorí štyridsaťšesťročný ajťák z Petrohradu Dmitri.

Do Istanbulu sa vydal v septembri 2022 po tom, čo jeho prezident Vladimír Putin oznámil mobilizáciu. V januári 2023 mu prišla správa, že jeho žiadosť o povolenie na pobyt bola zamietnutá. O mesiac neskôr aj s rodinou Istanbul opustil. „Mal som podpísanú nájomnú zmluvu na rok, ale všetko som to tam musel nechať. Odsťahovali sme sa do Čiernej Hory, pretože je ekonomicky a politicky stabilnejší ako Turecko,“ dodáva.

„Zdá sa, ako by sa turecké úrady zrazu prebudili a rozhodli sa, že musia všetkých Rusov vykopnúť. Všetci bez výnimky sú odmietaní a odchádzajú. Zatiaľ tu sme legálne, ale stať sa môže čokoľvek,“ potvrdzuje aj Andrej Raskopin, s ktorým koncom júna hovorila stanica France 24. Tá pripomína, že príval ruských prisťahovalcov v Antalyi v kombinácii s infláciou zdvihol ceny nájmov o 400 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, France 24, Foto: Flickr / Martine
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies