Lacné letenky často šetria peniaze len naoko. Aké nástrahy číhajú pri ich nákupe?

NETKY.SK • 30 Júl 2024, 15:17 • 2 min
Lacné letenky často šetria peniaze len naoko. Aké nástrahy číhajú pri ich nákupe?

Svet lacných leteniek poskytuje mnohé úskalia a pri ich nákupe by si mal byť obozretný. Ako sa zorientovať v neprebernom množstve výhodných ponúk? Na čo si dávať pozor a čo by si pred kúpou letenky mal vedieť.

slovakia

left justify in out

Nízkonákladové spoločnosti v posledných rokoch premenili svet cestovania a vyraziť do zahraničia lietadlom je dnes nielen najrýchlejšia, ale často aj cenovo najdostupnejšia možnosť.

Nízkonákladové spoločnosti lákajú cestujúcich na najlacnejšie ceny. V základnej letenke tak obvykle nebývajú zahrnuté odbavenie batožiny ani občerstvenie. Ak chceš čo najviac ušetriť, zbaľ si teda len príručný kufrík. Odbavená batožina je za príplatok, rovnako ako všetky ďalšie služby. Zváž, či sa ti neoplatí priplatiť si aspoň za prioritné odbavenie, ktoré ti ušetrí dlhé minúty čakania pri odbavení, nástupe do lietadla aj vyzdvihnutí batožiny po pristátí.

Klasické letecké spoločnosti typu Air France alebo Lufthansa ponúkajú mnoho taríf. Môžeš letieť v business triede a využiť množstvo luxusných služieb už zahrnutých v cene letenky. To ale, samozrejme, nebýva cenovo najvýhodnejšia možnosť. Lacné ekonomické letenky aerolínie často predávajú prostredníctvom zľavových akcií a akčných ponúk. V závislosti od tarify môže a nemusí byť v letenke zahrnutá aj batožina na odbavenie.

Charterové lety sú obvykle prevádzkované cestovnou kanceláriou, ktorá zájazd organizuje, prípadne spoločnosťou, ktorú si na tento účel najala. Podmienky sa tak môžu veľmi líšiť. Najvýhodnejšie ponuky cestovných kancelárií hľadajte v kategóriách „first minute“ alebo „last minute“.

Error fare sú lacné letenky, ktorých nízka cena je dôsledkom chyby leteckej spoločnosti. Môže sa tak stať napríklad pri konverziách mien alebo v dôsledku chyby v kalkulácii – napríklad keď letecká spoločnosť zabudne zaúčtovať palivové príplatky. Kúpa error fare leteniek je otázkou náhody. Jednak je pomerne raritný na takú možnosť vôbec naraziť. A keď sa ti podarí letenku kúpiť, môže sa stať, že ju letecká spoločnosť neskôr stornuje. S rezerváciou ubytovania v cieľovej destinácii preto pre istotu pár dní počkaj.

ilustračné foto
ilustračné foto
Zdroj: Unsplash

Nákup letenky po prvýkrát

Medzi kontroverzné spôsoby nákupu lacných leteniek patrí aj takzvaný fuel dumping alebo hackovanie palivových príplatkov alebo skiplagging. V prvom prípade cestujúci využívajú to, že sa palivový príplatok vypočítava dynamicky, a za pomoci kombinácie určitých krokov pri rezervácii ho zníži na minimum.

Druhý spôsob stojí na vynechaní posledného segmentu cesty. Cestujúci, ktorý plánuje letieť do Norimbergu, si zakúpi výhodnú letenku do Paríža s prestupom v Norimbergu a na nadväzný let jednoducho nenastúpi. Tomuto typu vyhľadávania leteniek sa venuje napríklad web skiplagged.com.

Treba však spomenúť, že tieto postupy nie sú aerolíniami tolerované a môžu viesť k tomu, že od vás bude letecká spoločnosť požadovať odškodnenie, potrestá ťa stratou vernostných výhod, alebo vám dokonca udelí doživotný zákaz vstupu na palubu svojich lietadiel.

Ako postupovať pri nákupe?

  • Vyhľadajte letenku v niektorom z vyhľadávačov alebo na stránkach leteckej spoločnosti. Vo formulári vyplňte dátum odletu, odletové letisko, cieľovú destináciu, počet cestujúcich a ich vek.
  • Vyberte konkrétnu letenku. Ceny sa môžu líšiť aj v závislosti od odletového času. Pokiaľ letíte s prestupom, skontrolujte, že naň budete mať dostatok času.
  • Zadajte konkrétne údaje o cestujúcich, ich mená a dátum narodenia. Meno a priezvisko vyplňte bez diakritiky. Pamätajte na to, že letenka je neprenosná. Skontrolujte teda, že ste v menách neurobili chybu.
  • Vyberte doplnkové služby. Obvykle máte možnosť dokúpiť za príplatok možnosť odbavenia batožiny, prioritné odbavenie alebo cestovné poistenie.
  • Letenky uhraďte kartou, online platbou alebo prevodom na účet. Pred odoslaním čiastky ešte raz starostlivo skontrolujte, že ste všetky údaje zadali správne.
  • Potvrdenie o rezervácii vám obvykle príde na e-mail, alebo si ho môžete zobraziť v aplikácii danej leteckej spoločnosti.

 

Ako získať najlacnejšie letenky?

Netrvajte na pevnom dátume, vyberajte podľa ceny. Letenky s odletom a príletom vo všedný deň bývajú lacnejšie. Vyhnite sa hlavnej sezóne. V lete, na Vianoce a v období prázdnin sú ceny navýšené aj niekoľkonásobne.

Zvážte cestu s prestupom. Ak letíte na víkend, zrejme nebudete chcieť strácať čas. Pri dlhších cestách sa ale prestup môže vyplatiť a pre niektoré typy cestovateľov môže byť dokonca príjemnou možnosťou navštíviť viac krajín za jedny peniaze.

Pozrite sa aj na letenky z okolitých letísk. Viedeň, Norimberg alebo Varšava sú len niektoré z mnohých možností. Niektorí dopravcovia operujú aj z menších českých letísk, ako je Brno, Ostrava alebo Pardubice. Letenky môžu byť výrazne lacnejšie ako pri odlete z Prahy, pred kúpou si ale zistite, koľko vás bude stáť doprava na miesto. Na vyhľadanie leteniek používajte viac vyhľadávačov, v každom môžete nájsť odlišné ponuky. Finálny nákup ale urobte na stránkach leteckej spoločnosti.

Ceny leteniek sa môžu líšiť v rôznych menách. Pred odoslaním platby si preto skontrolujte, či nie je výhodnejšie vykonať úhradu v eurách či dolároch. Na platbu využívajte služby typu Revolut, ktoré majú obvykle výhodnejšie kurzy ako pri platbe kartou niektorej zo slovenských bánk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: iStream.sk, Seznam Zprávy, Foto: Unsplash (ilustračné foto)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies