Pri cestovaní sa vyhnite týmto krajinám, ministerstvo varuje Slovákov pred možným nebezpečenstvom + MAPA

NETKY.SK • 30 Júl 2024, 16:55 • 2 min
Pri cestovaní sa vyhnite týmto krajinám, ministerstvo varuje Slovákov pred možným nebezpečenstvom + MAPA

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR upozorňuje na bezpečnosť cestovania a na rýchle a závažné zmeny, ktoré ho môžu ovplyvniť.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zverejňuje na svojom webe cestovné odporúčania, ktorými upozorňuje na viaceré riziká. Slovákov aktuálne upozorňuje napríklad pred vycestovaním do Libanonu, Jordánska, Iraku a Sýrie. Ministerstvo rozdeľuje cestovné odporúčania na 4 stupne možného rizika.

Informovaním o rizikách v predstihu môže ministerstvo pomôcť občanom vyhnúť sa oblastiam s vysokým rizikom konfliktov, teroristických útokov, prírodných katastrof alebo zdravotných hrozieb.

"Cestovné odporúčania sú zverejňované po dôkladnom zvážení a koordinácii s krajinami EÚ. Dôležité je, aby občania SR reagovali na zmenu cestovného odporúčania okamžite," informuje ministerstvo.

 

Prvý stupeň sa klasifikuje ako výstraha. Ministerstvo ho vydáva pre zhoršujúcu sa vnútropolitickú alebo bezpečnostnú situáciu, rastúcu kriminalitu, hrozbu teroristického útoku či potenciálnu hrozbu prírodnej katastrofy. V prvom stupni sa aktuálne nachádzajú krajiny ako Švédsko, India či Francúzsko.

V druhom stupni sú krajiny, do ktorých by mali Slováci zvážiť nevyhnutnosť vycestovať. Dôvodom je rapídne zhoršenie bezpečnostnej situácie, hroziaca epidémia či vysoký stupeň hrozby teroristických útokov. Ide napríklad o Turecko, Srbsko či Rumunsko.

Tretí stupeň vydáva ministerstvo pre krajiny, do ktorých odporúča necestovať pre zaznamenané početné ohrozenia turistov a cudzincov, všeobecný chaos po prírodnej katastrofe či prebiehajúcu epidémiu. Do zoznamu sa dostali krajiny ako Rusko, Bielorusko či Irán.

Pri štvrtom stupni odporúča ministerstvo krajinu opustiť. Dôvodom je ohrozenie života, rabovanie, násilnosti či nekontrolovateľná situácia. V najvyššom stupni sa nachádzajú krajiny ako Sudán, Afganistan či Ukrajina.

Mapa
Mapa
Zdroj: mzv.sk


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Foto: lovepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies