Všetky doklady uložené v mobile? Na Slovensku pripravujú detaily digitálnej peňaženky

NETKY.SK • 30 Júl 2024, 19:10 • 2 min
Všetky doklady uložené v mobile? Na Slovensku pripravujú detaily digitálnej peňaženky

BRATISLAVA - V Európskej únii by už onedlho mohla začať fungovať tzv. Európska digitálna identita. Pôjde o osobnú digitálnu peňaženku pre občanov a obyvateľov EÚ.

slovakia

left justify in out

"Európsku digitálnu identitu budú môcť využívať občania EÚ, osoby s pobytom v EÚ a podniky EÚ, ktoré chcú preukázať svoju identitu alebo potvrdiť určité osobné informácie. Môže sa používať v súvislosti s online aj offline verejnými a súkromnými službami v celej EÚ," informuje Európska komisia.

Ešte pred zavedením v členských štátoch sa peňaženka digitálnej identity EÚ začala 1. apríla 2023 testovať v štyroch veľkých projektoch, do ktorých sa zapojilo viac ako 250 súkromných spoločností a verejných orgánov v 25 členských štátoch a aj v Nórsku, na Islande a na Ukrajine. Zdá sa, že testovanie prebehlo v poriadku, keďže Euractiv uvádza, že zavedenie digitálnej peňaženky sa očakáva v roku 2025.

Používanie digitálnej peňaženky má byť dobrovoľné a jej používatelia budú mať plnú kontrolu nad zdieľanými údajmi. Jej použitie bude možné napríklad pri verejných službách (vydanie rodného listu, lekárskeho potvrdenia, nahlásenie zmeny adresy a pod.), pri otvorení bankového účtu, podaní daňového priznania, predložení prihlášky na univerzitu, ubytovaní v hoteli, prenájme auta, preukázaní veku a podobne.

Na stránke slov-lex.sk sa už objavil návrh novely zákona o dôveryhodných službách. Ten hovorí aj o zriadení európskeho rámca digitálnej identity.

"Prostredníctvom európskej peňaženky digitálnej identity sa poskytne bezpečný prístup k verejným a súkromným službám prostredníctvom zlepšeného ekosystému dôveryhodných služieb a pomocou overených dôkazov totožnosti a elektronických osvedčení atribútov, ako sú napríklad akademické kvalifikácie vrátane vysokoškolských titulov alebo iné dosiahnuté formy vzdelania alebo odbornej kvalifikácie," píše sa v predkladacej správe.

V jej závere sa aj uvádza, že používanie peňaženiek digitálnej identity je dobrovoľné: "Fyzickým osobám alebo právnickým osobám, ktoré nepoužívajú európske peňaženky digitálnej identity, sa neobmedzuje ani neznevýhodňuje prístup k verejným a súkromným službám, trhu práce a slobode podnikania. Prístup k verejným a súkromným službám je aj naďalej možný prostredníctvom iných existujúcich prostriedkov identifikácie a autentifikácie."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: slov-lex.sk, Euractiv, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies