Keketi: Máme rýchle a efektívne riešenie pre gastrosektor + VIDEO

NETKY.SK • 31 Júl 2024, 13:06 • 2 min
Keketi: Máme rýchle a efektívne riešenie pre gastrosektor + VIDEO

BRATISLAVA - Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi ohlásil na tlačovej konferencii zmeny v prijímaní zamestnancov v gastronomickom sektore.

slovakia

left justify in out

V gastrosektore podľa ministra chýba najmenej 10-tisíc zamestnancov, preto ministerstvo cestovného ruchu a športu prináša podľa jeho slov nové opatrenia, ako pohnúť túto oblasť na Slovensku vpred.

Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný zas hovorí o extrémnej situácii v gastrosektore. Problém vidí v potrebnom vzdelaní zamestnancov, najmä v lete počas brigádickej sezóny.

 

Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný
Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný
Zdroj: Netky

Keketi predstavil riešenia, napríklad zrušenie plošnej povinnosti na získanie osvedčenia na odbornú spôsobilosť pre zamestnancov. Táto povinnosť by ostala len pre Fyzické osoby - podnikateľov a vedúcich zamestnancov a prevádzkárov. Povinnosť majú v súčasnosti všetci zamestnanci, ktorí nemajú príslušné vzdelanie v gastronómii.

Podľa v súčasnosti platných pravidiel totiž zamestnanci, ktorí chcú pracovať v kuchyni či obsluhe a nemajú príslušné vzdelanie, musia absolvovať povinný kurz a získať osvedčenie o odbornej spôsobilosti.

Ďalším bodom je prenesenie zodpovednosti o zaškolení o "hygienickom minime" na prevádzkovateľov a majiteľov.

Štátny tajomník rezortu Marek Harbuľák
Štátny tajomník rezortu Marek Harbuľák
Zdroj: Netky

"Týmto návrhom chceme zrušiť plošnú povinnosť získať osvedčenie na odbornú spôsobilosť a preniesť túto povinnosť na prevádzkovateľa, či už reštaurácie alebo iného zariadenia. Ak je to fyzická osoba - podnikateľ, ktorý pracuje samostatne, bude musieť mať aj naďalej toto osvedčenie. V prípade zamestnávateľa, ktorý má zamestnancov, tak aspoň jeden vedúci zamestnanec musí mať takéto osvedčenie," priblížil štátny tajomník rezortu Marek Harbuľák.

"Vypočuli sme problémy, ktoré má gastrosektor a prišli sme s rýchlym a efektívnym riešením. Naším cieľom je odstrániť administratívne prekážky a uľahčiť podnikateľom prijímanie nových zamestnancov. Vďaka tejto zmene si ľudia ľahšie nájdu prácu, podnikatelia zasa zamestnancov," doplnil minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies