Jánošíkove dni v Terchovej: Na folklórnom festivale vystúpi takmer 1 600 účinkujúcich

NETKY.SK • 31 Júl 2024, 16:23 • 2 min
Jánošíkove dni v Terchovej: Na folklórnom festivale vystúpi takmer 1 600 účinkujúcich

TERCHOVÁ - Pásmom Túry do pastierskej kultúry v priestoroch Regionálneho informačného centra Terchovec začína v stredu 31. júla podvečer 62. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej.

slovakia

left justify in out

Ako informoval šéfdramaturg festivalu Peter Cabadaj, do nedele 4. augusta sa na desiatich pódiách predstaví takmer 1 600 účinkujúcich zo Slovenska, Česka a Poľska. Kľúčovým slovom tohtoročného festivalu je termín Korene odkazujúci na počiatky formovania domácej ľudovej kultúry a umenia.

"Slávnostné otvorenie podujatia sa uskutoční vo štvrtok 1. augusta v rodnej osade Juraja Jánošíka. Popri hudbe, speve, recitácii a premietaní nebude u Jánošov chýbať ani draženie repliky Jánošíkovej pištole, ktorú majstrovsky zhotovil umelecký kováč Boris Schubert," uviedol Cabadaj.

Jednotlivým festivalovým dňom budú dominovať folklórne programy, ktoré doplnia výstavy, prezentácie ľudových remesiel, muzikantské dielne, škola tanca, koncerty world music a iné sprievodné akcie.

V programe figuruje aj sprístupnenie interaktívneho turisticko-náučného Chodníka terchovskej muziky na siedmich miestach, ktoré sú významne späté s jedinečným fenoménom začleneným v zozname UNESCO.

"Neodmysliteľnou zložkou Jánošíkových dní je v posledný festivalový deň divácky atraktívny konský vozový sprievod s hrdými krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi vo vozoch. V uplynulých dvoch rokoch sa toto erbové podujatie v dôsledku krajne nepriaznivého počasia nekonalo," doplnil Cabadaj.

Jánošíkove dni
Jánošíkove dni
Zdroj: slovakia.travel

Ako informujú organizátori podujatia, od piatka 2. augusta 16:00 do nedele 4. augusta 18:00 bude na ceste II/583 v obci Terchová určené prenosné dopravné značenie obmedzujúce tranzit cez obec.

"Obmedzenie dopravy nebude platiť pre účastníkov festivalu, linkové autobusy SAD, vozidlá zásobovania a vozidlá s právom prednostnej jazdy. Tranzitujúci vodiči majú možnosť obchádzky Terchovej odklonom dopravy, ktorý bude vyznačený dopravnými značkami," uvádzajú organizátori. 

Na parkovanie vozidiel účastníkov festivalu budú vyčlenené záchytné parkoviská, krajnice miestnych komunikácií v obci a označené verejné priestranstvá. Plynulosť dopravy bude na exponovaných miestach v obci zabezpečená aj prostredníctvom regulovania dopravy organizátormi podujatia v spolupráci s políciou.

Pokiaľ sa chcete vyhnúť problémom s parkovaním, môžete využiť hromadnú dopravu. Tá môže byť navyše aj zážitková. Slovenská autobusová doprava (SAD) Žilina totiž pri príležitosti Jánošíkových dní vypraví retroautobus, vďaka ktorému bude mať už samotná cesta na festival nádych histórie. Stále však budú v ponuke aj bežné, pravidelné spoje prímestskej dopravy a posilové spoje. 

Retroautobus značky Karosa ŠD 11 odvezie cestujúcich priamo do centra diania, a to počas víkendu 3. a 4. augusta. Pri retro jazdách bude uhrádzané cestovné v zmysle platnej tarify pre prímestskú autobusovú dopravu.

Mapa festivalu
Mapa festivalu
Zdroj: zilinak.sk


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: zilina.sp21.sk, Foto: obecne-noviny.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies