Nová štúdia ŠOKUJE vedcov: ŠIMPANZY sa ROZPRÁVAJÚ ako ľudia!

NETKY.SK • 1 August 2024, 19:43 • 2 min
Nová štúdia ŠOKUJE vedcov: ŠIMPANZY sa ROZPRÁVAJÚ ako ľudia!

Ľudská komunikácia má takmer univerzálny rytmus: rýchle rozprávanie, striedanie sa v prejave, občasné prerušenie. Nová štúdia naznačuje, že šimpanzy komunikujú podobným spôsobom, čím vrhá nové svetlo na správanie, ktoré ľudia a primáty zdieľajú.

slovakia

left justify in out

Analýza, publikovaná v časopise Current Biology, sa sústredila na videozáznamy z piatich divých komunít východoafrických šimpanzov v Ugande a Tanzánii.

Výskumníci použili videozáznamy šimpanzov, ktorí medzi sebou interagovali a izolovali prípady komunikácie medzi šimpanzmi. Potom zbierali údaje o tom, kto začal výmenu a ako na seba primáty reagovali gestami a iným správaním. Celkovo vedci analyzovali viac ako 8 500 gest od 252 šimpanzov.

Pri analýze „konverzačných“ vzorcov vedci zistili, že 14 percent všetkých interakcií zahŕňalo výmenu gest medzi šimpanzmi. Väčšina gestikulárnych interakcií (83 percent) bola dvojfázová výmena gesta za gesto. Časová odozva šimpanzov bola podobná tej u ľudí, ale trvalo im dlhšie, kým na gestá odpovedali iným správaním.

"Videli sme mierne rozdiely medzi rôznymi komunitami šimpanzov, čo opäť zodpovedá tomu, čo vidíme u ľudí, kde existujú mierne kultúrne variácie v tempe konverzácie: niektoré kultúry majú pomalších alebo rýchlejších rozprávačov," uviedol v tlačovej správe Gal Badihi, prvý autor štúdie a výskumný pracovník na Univerzite St. Andrews.

Hoci sa časovanie mierne líšilo podľa komunity, vedci píšu, že podobnosti s ľudskou komunikáciou naznačujú „zdieľané mechanizmy“ medzi ľuďmi a šimpanzmi. Striedanie sa podľa vedcov v prejave mohlo evolvovať na posilnenie sociálnych väzieb a zosúladenie oboch členov výmeny.

Vedci vyzývajú na ďalší výskum komunikačných vzorcov iných zvierat, aby sa lepšie pochopilo, prečo a ako sa takéto normy vyvinuli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Washington Post, Foto: do-zoo.cz
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies