Nezamestnanosť v Nemecku v júli stúpla, po tom, ako ekonomika zaznamenáva pokles

NETKY.SK • 1 August 2024, 18:39 • 2 min
Nezamestnanosť v Nemecku v júli stúpla, po tom, ako ekonomika zaznamenáva pokles

BERLÍN - Počet nezamestnaných v Nemecku v júli výrazne vzrástol o 82 000 na viac ako 2,8 milióna, keďže ekonomika klesá, informovala v stredu Spolková agentúra pre zamestnanosť (BA).

slovakia

left justify in out

Agentúra tiež poznamenala, že toto číslo predstavuje nárast o 192 000 v porovnaní s predchádzajúcim rokom, čím sa miera nezamestnanosti v krajine dostala na 6 percent. Výrazný nárast nezamestnanosti v najväčšej európskej ekonomike sa nepripisuje len typickému sezónnemu vplyvu letných prázdnin, ale aj pomalému hospodárskemu rastu krajiny.

„Slabý ekonomický vývoj zaťažuje trh práce,“ povedal riaditeľ regiónov BA Daniel Terzenbach.

Spolu s rastúcou nezamestnanosťou sa znížil počet voľných pracovných miest. V júli zaznamenala BA 703 000 pracovných miest, čo je o 69 000 menej ako v rovnakom období minulého roka. Index pracovných miest agentúry, ktorý meria dopyt po zamestnancoch, klesol o 2 body na 107, čo predstavuje 12-bodový pokles oproti júlu minulého roka.

Okrem toho sa počet ľudí, ktorí poberajú dávky v nezamestnanosti, v júli zvýšil na 903 000, čo predstavuje nárast o 105 000 v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Počet nezamestnaných v Nemecku v júli výrazne vzrástol o 82 000 na viac ako 2,8 milióna.
Počet nezamestnaných v Nemecku v júli výrazne vzrástol o 82 000 na viac ako 2,8 milióna.
Zdroj: France 24 / AFP / Kirill Kudryavtsev

Nemecko, najhoršie hospodáriaca veľká ekonomika minulého roka, naďalej čelí značným problémom, keďže sa snaží zotaviť. Najnovšie údaje Spolkového štatistického úradu zverejnené v utorok odhaľujú, že situácia je naďalej bezútešná. Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka klesol v druhom štvrťroku tohto roka o 0,1 percenta.

Barometer zamestnanosti inštitútu ifo so sídlom v Mníchove v júli klesol na 95,4 bodu z júnových 95,9 bodu. „Vzhľadom na stagnujúci ekonomický vývoj klesá ochota prijímať nových zamestnancov,“ povedal v stredu Klaus Wohlrabe, šéf ifo Surveys. "Tam, kde je nedostatok zákaziek, nie je potrebný ďalší personál."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: NYT / Reuters / Lisi Niesner (ilustračné foto)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies