Bratislava: Samosprávy vítajú zrušenie spoplatnenia diaľnice od Lamača do Stupavy

NETKY.SK • 2 August 2024, 12:17 • 2 min
Bratislava: Samosprávy vítajú zrušenie spoplatnenia diaľnice od Lamača do Stupavy

BRATISLAVA - Využívanie niektorých častí diaľnic a diaľničných obchvatov bez úhrady diaľničnej známky umožňuje od 1. augusta vyhláška ministerstva dopravy.

slovakia

left justify in out

Vyše dvanásťročné úsilie o nespoplatnenie úseku diaľnice D2 od Lamača až po križovatku Záhorská Bystrica/Stupava má reálny výsledok.

Samosprávy Stupavy i bratislavských mestských častí Lamač a Záhorská Bystrica to konštatujú na sociálnych sieťach, reagujúc na zmenu, ktorou sa od štvrtka rozširujú v okolí viacerých miest nespoplatnené úseky diaľničných obchvatov.

Starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa pripomenul, že žiadosti o nespoplatnenie predmetného úseku D2 adresovali starostovia mestských častí a primátori Stupavy Ministerstvu dopravy (MD) SR i Národnej diaľničnej spoločnosti opakovane. 

"Som rád, že štvrtá žiadosť bola nakoniec úspešná. Verím, že tento krok odbremení Hodonínsku ulicu a napomôže k rýchlej a plynulej premávke obyvateľov Záhorskej Bystrice a blízkeho okolia," napísal Krúpa.

Práve argument o neúmernom zaťažení súbežných komunikácií s diaľnicou, ktoré prechádzajú mestskými časťami, uvádzali samosprávy pri opakovaných žiadostiach už od roku roku 2011. Vedenie rezortu dopravy však nepovažovalo takúto zmenu za systémový krok.

Využívanie niektorých častí diaľnic a diaľničných obchvatov bez úhrady diaľničnej známky umožňuje od 1. augusta vyhláška ministerstva dopravy. Oslobodenie sa týka aj obchvatov Bratislavy, Nitry, Košíc, Prešova, Popradu, Čadce a Žiliny.

Podľa rezortu budú môcť motoristi bez diaľničnej známky využívať 200 kilometrov diaľnic, ktoré by inak boli spoplatnené. Minister dopravy Jozef Ráž zdôraznil, že zmena má nielen zvýšiť dopravný komfort a bezpečnosť, ale aj znížiť znečistenie ovzdušia v mestách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Mesto Bratislava, Foto: flickr.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies