Košice: Situácia s premnoženými hlodavcami je kritická! RÚVZ avizuje celoplošnú jesennú deratizáciu

NETKY.SK • 2 August 2024, 14:11 • 2 min
Košice: Situácia s premnoženými hlodavcami je kritická! RÚVZ avizuje celoplošnú jesennú deratizáciu

KOŠICE - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach avizuje celoplošnú jesennú deratizáciu v Košiciach už na september, a to vzhľadom na súčasnú situáciu s premoženými hlodavcami v meste.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol úrad, od začiatku tohto roka dostal štyri písomné podnety súvisiace so zvýšeným výskytom hlodavcov. V súvislosti s vyšším výskytom potkanov ho oslovili tri mestské časti, a to MČ Nad jazerom, Sídlisko KVP a tiež MČ Staré mesto. RÚVZ zdôraznil, že nevie posúdiť, kde je situácia najkritickejšia.

"Tunajší úrad odporúčal týmto mestským častiam osloviť subjekty oprávnené na profesionálne vykonávanie regulácie živočíšnych škodcov, ktoré zabezpečovali výkon jarnej celoplošnej deratizácie 2024, aby zhodnotili účinnosť deratizácie a v prípade potreby ju opakovane vykonali," priblížil.

Úrad doplnil, že mestským častiam odporučil, aby v záujme vytvárania zdravých podmienok a zdravého spôsobu života obyvateľov vykonávali deratizáciu v lokalitách so zvýšeným výskytom hlodavcov aj mimo termínov celoplošnej deratizácie.

"RÚVZ so sídlom v Košiciach nariaďuje preventívnu celoplošnú deratizáciu na území mesta Košice pravidelne 2-krát ročne, v jarnom a jesennom období, keď majú hlodavce rozmnožovacie obdobie. V roku 2024 bola deratizácia vyhlásená v termíne od 18. marca 2024 do 30. apríla 2024," uviedol RÚVZ v Košiciach.

Hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík prízvukoval, že vzniknutú situáciu vnímajú a budú na ňu pružne reagovať. Dodal, že v ich kompetencii je napríklad apelovať na ďalšie subjekty, ktorých sa plošná deratizácia týka, ako sú napríklad podnikatelia či správcovia bytových domov.

"Pokiaľ plošná deratizácia nie je urobená skutočne plošne, a pokiaľ všetky subjekty, ktorých sa týka, k nej nepristupujú zodpovedne, tak nemusí byť úplne účinná," vysvetlil. Hovorca mesta zdôraznil, že vylučujú, že by mesto Košice nesplnilo nejakú svoju povinnosť. Mesto má podľa Tokarčíka pripravené prostriedky na jarnú i jesennú deratizáciu.

"Čiže sme pripravení deratizovať to, čo nám zo zákona vyplýva. Teda naše pozemky, mestské budovy aj to, čo nám nariadi RÚVZ," uviedol. Dodal, že skúsenosti im ukazujú, že má zmysel deratizovať najmä zelené priestranstvá, a tiež nory hlodavcov.

K situácii s hlodavcami sa vyjadrili i niektorí starostovia mestských častí. Starostka MČ Nad jazerom Lenka Kovačevičová na sociálnej sieti napísala, že opakovane deratizovali to, čo patrí pod nich.

Dodala, že sa angažovala pri zvolaní pracovného stretnutia viacerých subjektov, vrátane mesta Košice či RÚVZ v Košiciach, s cieľom prejednať situáciu.

"Podarilo sa nám týmito krokmi docieliť aspoň to, že aktuálne Regionálnym úradom verejného zdravotníctva prebiehajú kontroly v meste Košice, či jednotlivé subjekty vykonali povinnú deratizáciu v jarnej časti," napísala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Mesto Košice, Foto: odkazprestarostu.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies