AKTUALIZOVANÉ Eštok: Migráciu sme znížili o 900 %. Na hranici s Ukrajinou cvičia boj s nelegálnou migráciou + VIDEO

NETKY.SK • 2 August 2024, 13:13 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Eštok: Migráciu sme znížili o 900 %. Na hranici s Ukrajinou cvičia boj s nelegálnou migráciou + VIDEO

VYŠNÉ NEMECKÉ - Cvičenie má taktiež preveriť koordináciu rôznych bezpečnostných zložiek Policajného zboru v teréne aj v súčinnosti s Hasičským a záchranným zborom.

slovakia

left justify in out

Proti nelegálnej migrácii a pašovaniu je zameraná policajná preventívna bezpečnostná akcia, ktorá sa v piatok koná na východnej hranici s Ukrajinou. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké o tom informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

"Tak ako sa nám podarilo eliminovať migračné trasy cez južnú hranicu, tak najmä v kontexte vojnového konfliktu, ktorý na Ukrajine stále prebieha, sa zvýšil počet snáh o nelegálne prekročenie hranice tu na vonkajšej hranici s Ukrajinou," uviedol minister.

Cieľom akcie je podľa neho zníženie nelegálneho migračného tlaku na vonkajšej schengenskej hranici, zadržanie a odradenie prevádzačov a boj proti pašovaniu, ktoré sa týka najmä cigariet, drog a zbraní. "Hlavný cieľ je zabrániť nelegálnemu vstupu rizikových či záujmových skupín na územie SR," konštatoval minister.

Na priechode si pozrel prezentovanú policajnú techniku zahŕňajúcu autá, štvorkolky, motorky či obrnený transportér. Cvičenie má taktiež preveriť koordináciu rôznych bezpečnostných zložiek Policajného zboru (PZ) v teréne aj v súčinnosti s Hasičským a záchranným zborom.

Na akcii, ktorá sa začala o 6.00 h sa podľa prezidenta PZ Ľubomíra Soláka zúčastňuje viac ako 400 policajtov. "Na akcii participujú v prvom rade príslušníci hraničnej a cudzineckej polície, príslušníci dopravnej polície, mobilná zásahová jednotka, služobná hipológia a letecký útvar ministerstva vnútra. Technickú podporu vykonáva Hasičský a záchranný zbor," uviedol. Zvýšený počet síl a prostriedkov bude na hranici do soboty 6.00 h.

Zvýšený počet nelegálnych migrantov z Ukrajiny potvrdil riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Ján Dudáš. "Momentálne od začiatku roka prešlo cez východnú hranicu zhruba 700 ľudí, ale všetci boli zachytení," uviedol.

Väčšinou ide podľa neho o ukrajinských mužov s tým, že na Ukrajine je branná povinnosť a cez hraničné priechody nemôžu prejsť legálne. "Títo ľudia, ak nepredstavujú bezpečnostné riziko, tak väčšinou u nás požiadajú o dočasné útočisko a zostávajú ďalej pod ochrannou Slovenskej republiky. Nevraciame ich naspäť, ak nepredstavujú hrozbu," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR, Foto: FB/Matúš Šutaj Eštok
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies