Izraelčania prekročili červenú líniu, nech čakajú pomstu, odkázal vodca Hizballáhu

NETKY.SK • 2 August 2024, 14:27 • 2 min
Izraelčania prekročili červenú líniu, nech čakajú pomstu, odkázal vodca Hizballáhu

GAZA - Izrael prekročil červenú líniu a musí čakať pomstu na všetkých frontoch od tých, ktorí podporujú Palestínčanov v Pásme Gazy. Povedal to šéf libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh na pohrebe vysokého činiteľa svojho hnutia Fuáda Šukra, ktorého v utorok zabil izraelský úder na predmestí Bejrútu. Informoval o tom server The Times of Israel.

slovakia

left justify in out

Na rastúce obavy z otvoreného konfliktu s Iránom a jeho spojencami dnes opäť reagoval izraelský minister Benjamin Netanjahu, ktorý povedal, že Izrael je v stave najvyššej pohotovosti a je pripravený na akýkoľvek scenár - obranný aj útočný.

Nasralláh tiež povedal, že Šukrova smrť nebude mať vplyv na fungovanie jeho organizácie. "Keď sa niektorý z našich veliteľov stane mučeníkom, je rýchlo nahradený. ​​Máme vynikajúcu novú generáciu veliteľov," dodal. Odmietol tiež, že vojenský tlak Izraela na Hamas, Hizballáh či iné Teheránom podporované skupiny by ich mohol donútiť sa vzdať. "Nevzdáme sa ani v Gaze, ani v Libanone, ani v Jemene," dodal. Podľa neho jedinou možnosťou, ako ukončiť boje na izraelsko-libanonskej hranici je zastaviť izraelskú "agresiu" v Gaze.

Líder Hizballáhu tiež povedal, že nariadil obmedziť boje svojho hnutia na izraelsko-libanonskej hranici v stredu a dnes, ale v piatok budú obnovené s vysokou intenzitou. Od minuloročného 7. októbra, keď útokom palestínskeho teroristického hnutia Hamas na Izrael začala vojna v Gaze, výrazne zosilnilo cezhraničné ostreľovanie Hizballáhu a izraelskej armády.

Na snímke, ktorú vydalo libanonské hnutie Hizballáh 31. júla 2024, pózuje operačný dôstojník Hizballáhu Fuád Šukr.
Na snímke, ktorú vydalo libanonské hnutie Hizballáh 31. júla 2024, pózuje operačný dôstojník Hizballáhu Fuád Šukr.
Zdroj: TASR / AP

Nasralláh tiež znovu odmietol zodpovednosť Hizballáhu za sobotňajšiu tragédiu, pri ktorej na Izraelom okupovaných Golanských výšinách zomrelo 12 detí a mladistvých po dopade rakety na futbalové ihrisko v meste Madždal Šams s prevažne drúzskym, teda arabským obyvateľstvom. Podľa serveru Times of Israel izraelské aj americké tajné služby uviedli, že raketa bola vypálená z Libanonu Hizballáhom. Práve v odvete za túto udalosť Izrael v utorok zabil v Bejrúte Šukra.

Líder Hizballáhu uviedol, že jeho hnutie by priznalo, keby omylom zabilo civilistov. "Vykonali sme hĺbkové vyšetrovanie a zistili, že to nebola naša raketa," uviedol Nasralláh. Podľa neho sa niektorí experti domnievajú, že tragédiu v Madždal Šamse spôsobila strela izraelského protiraketového systému. Nasralláh tiež vyjadril sústrasť rodinám zabitých detí, uviedol denník Haarec. "Cieľom nepriateľa je vytvoriť medzisektársky konflikt medzi drúzmi a ďalšími náboženstvami," povedal líder šiitskeho hnutia.

Podľa Nasralláha sú síce teraz Izraelčania "šťastní", ale prekročili "červenú líniu", a musia preto očakávať pomstu na "všetkých frontoch podporujúcich Gazu". Hamas má okrem Hizballáhu podporu aj od Iránu, ktorý je úhlavným nepriateľom Izraela a jeho najvyšší predstavitelia tento týždeň tiež sľúbili pomstu za smrť lídra Hamasu Ismáila Haníju, ktorého v stredu v Teheráne zabil zrejme izraelský útok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČTK / The Times of Israel, Foto: Yeni Arayış
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies