Firmám hrozia miliónové pokuty. Ako sa pripraviť na novú kybersmernicu z Európskej únie?

NETKY.SK • 2 August 2024, 12:00 • 2 min
Firmám hrozia miliónové pokuty. Ako sa pripraviť na novú kybersmernicu z Európskej únie?

V prípade nesplnenia pravidiel novej smernice NIS2 hrozí podnikom dočasný zákaz činnosti, či pozastavenie práce na oddelení, ktoré ani po upozornení bezpečnosť nezlepšilo. Dohľad nad dodržiavaním smernice majú členské štáty, ktoré sú kontrolným orgánom.

slovakia

left justify in out

Podnikatelia a firmy na Slovensku musia po novom svoje systémy lepšie zabezpečiť. Do platnosti vstúpila smernica NIS2, ktorá zvyšuje kritériá pri kyberbezpečnosti a jej cieľom je chrániť citlivé údaje, ktoré firmy spracúvajú. Podnikateľom hrozia vysoké pokuty, ak svoje povinnosti nesplnia. 

Tento zásadný legislatívny akt prináša rozšírenie pôsobnosti kybernetickej bezpečnosti, ktoré ovplyvní množstvo organizácií v súkromnom aj verejnom sektore. Členské štáty Únie čelia výzve implementovať podstatu smernice NIS2 do svojich legislatív.

Bezpečnostné opatrenia

"Podniky identifikované členskými štátmi ako prevádzkovatelia základných služieb v uvedených odvetviach budú musieť prijať primerané bezpečnostné opatrenia a informovať príslušné vnútroštátne orgány o závažných incidentoch," vyjadrila sa k legislatíve Európska únia. 

NIS2 je aktualizáciou podobného zákona z roku 2016, tentokrát však s prísnejšími podmienkami. Vyžaduje sa v nej, aby subjekty pôsobiace v kritických odvetviach, ako sú energetika, doprava, zdravotníctvo, digitálne služby a riadené bezpečnostné služby, zaviedli lepšie bezpečnostné opatrenia a zmenšili množstvo rizík, ktoré môžu viesť k hackerským útokom. Smernicou NIS2 sa takisto zavádzajú nové pravidlá oznamovania a sankcie.

Nová smernica NIS2 je reakciou na rastúcu závislosť kritickej infraštruktúry od digitalizácie a jej vyššiu mieru vystavenia kybernetickým hrozbám.

Európska únia reaguje na množstvo hrozieb v online svete.
Európska únia reaguje na množstvo hrozieb v online svete.
Zdroj: foto: Kry-sa

Miliónové pokuty

V prípade nesplnenia pravidiel hrozí podnikom dočasný zákaz činnosti, či pozastavenie práce na oddelení, ktoré ani po upozornení bezpečnosť nezlepšilo. Dohľad nad dodržiavaním smernice majú členské štáty, ktoré sú kontrolným orgánom. 

Členské štáty musia príslušným orgánom poskytnúť možnosť ukladať pokuty. Pokiaľ ide o základné subjekty, smernica NIS2 vyžaduje, aby členské štáty ustanovili určitú úroveň správnych pokút, maximálne vo výške desať miliónov eur alebo dvoch percent z celkového celosvetového ročného obratu za predchádzajúci finančný rok, podľa toho, ktorá hodnota je vyššia.

Pokiaľ ide o dôležité subjekty, smernica NIS2 vyžaduje, aby členské štáty poskytli maximálnu pokutu vo výške sedem miliónov eur alebo 1,4 percenta z celkového celosvetového ročného obratu za predchádzajúci finančný rok, podľa toho, ktorá hodnota je vyššia.

Týka sa aj vás?

Nová smernica o kybernetickej bezpečnosti, známa ako NIS2, výrazne rozširuje požiadavky na organizácie v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Týka sa rôznych priemyselných odvetví a sektorov, vrátane dopravy, energetiky, bankovníctva, zdravotníctva, verejnej správy, odpadového hospodárstva, výroby potravín, chemických látok, počítačových výrobkov a ďalších. Okrem toho, veľkosť organizácií bude dôležitým kritériom pri určovaní, ktoré organizácie budú podliehať novým pravidlám kybernetickej bezpečnosti.

Organizácie, ktoré spadajú pod smernicu NIS2, budú povinné prijať opatrenia na zvýšenie svojej odolnosti voči kybernetickým hrozbám. Tieto opatrenia môžu byť technického alebo prevádzkového charakteru.

Medzi tieto opatrenia patrí podpora aktívnej kybernetickej ochrany, ktorá zahŕňa prevenciu, odhaľovanie, monitorovanie, analýzu a zmierňovanie narušení bezpečnosti. Okrem toho sa organizácie budú musieť venovať riadeniu kybernetických rizík, pričom technické opatrenia budú slúžiť na identifikáciu rizika incidentov, predchádzanie im, ich odhaľovanie, reakciu a zotavenie sa z nich.

Inovatívne technológie, ako umelá inteligencia, by mali pomôcť pri odhaľovaní a prevencii kybernetických útokov. Ďalej je dôležité zaistiť bezpečnosť sietí a informačných systémov, presadzovať model nulovej dôvery a implementovať riešenia, ktoré zabezpečujú segmentáciu siete, správu identít, aktualizáciu a bezpečnú konfiguráciu zariadení, ochranu dát kryptografiou a integráciu technológií posilňujúcich kybernetickú bezpečnosť.

Kontinuita činností, riešenia na odhaľovanie a odstraňovanie zraniteľností sietí a používanie viacstupňovej autentifikácie sú ďalšími dôležitými aspektmi v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

Nová smernica má prinútiť firmy k lepšej ochrane ich infraštruktúry.
Nová smernica má prinútiť firmy k lepšej ochrane ich infraštruktúry.
Zdroj: foto: Alanta

Ako pripraviť svoju firmu?

Ak sa na vašu firmu smernica vzťahuje, do 17. októbra 2024 ju musíte spĺňať. V opačnom prípade hrozia firmám už spomínané vysoké pokuty. To, čo si ju spĺňate, sa dá zistiť jednoducho. Je potrebné začať najdôležitejšími otázkami v kyberbezpečnosti.

  • Máte aktualizovaný súpis všetkého hardvéru a softvéru?
  • Overujete každý týždeň dostupnosť nových aktualizácií softvéru?
  • Viete, aké riziká sú spojené s hardvérom a softvérom používaným vo vašej organizácii?
  • Máte prehľad o legislatívnych zmenách a nových zákonoch, o ktorých sa diskutuje?
  • Máte zmapované, aké riziko podstupuje vaša organizácia v digitálnej oblasti, a prijímate uvážené rozhodnutia, vďaka ktorým budete pripravení zvládnuť tieto riziká?
  • Vyhodnocujete pravidelne, či opatrenia, postupy a procesy potrebné na obmedzenie a kontrolu identifikovaných kybernetických rizík stále postačujú na ochranu vašej organizácie?

NIS2 hrozí podnikom pri nečinnosti vysokými pokutami.
NIS2 hrozí podnikom pri nečinnosti vysokými pokutami.
Zdroj: foto: nis2.tech

Kyberbezpečnosť je čoraz dôležitejšia

Kyberbezpečnosť, známa aj ako digitálne zabezpečenie, je postupom ochrany digitálnych informácií, zariadení a aktív. Sem patria vaše osobné informácie, kontá, súbory, fotografie a dokonca aj peniaze. Je to stav, v ktorom sú informácie považované za bezpečné, a to bez ohľadu na fyzický stav dát, ich formát, spôsob interpretácie a médium, prostredníctvom ktorého sú uchovávané a prenášané.

V dnešnej informačnej spoločnosti je kybernetická bezpečnosť kľúčová, aby sme chránili naše digitálne životy pred hrozbami zo strany počítačových zločincov.

Najbežnejšie kybernetické hrozby, ktorým čelia podnikatelia, zahŕňajú phishingové útoky, kedy útočníci oslovujú obete cez e-maily alebo iné komunikačné kanály firmy s cieľom získať prihlasovacie údaje k elektronickému bankovníctvu alebo čísla platobných kariet. 

Častý je aj ransomvér, kedy útočníci zašifrujú údaje organizácie a vyžadujú platbu za obnovenie prístupu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.alanata.sk, digital-strategy.ec.europa.eu, www.eset.com foto: Alanta
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies