Prečo nás tak veľmi trápi, čo si o nás myslia ostatní? Je to prirodzené pre včely aj stromy

NETKY.SK • 6 August 2024, 15:23 • 2 min
Prečo nás tak veľmi trápi, čo si o nás myslia ostatní? Je to prirodzené pre včely aj stromy

Ak si myslíte, že by vám malo prestať záležať na tom, čo si o vás druhí myslia - ste na omyle. Takéto správanie je biologicky dané a úplne prirodzené pre ľudské jedince. Problém však nastáva, keď sa názormi iných necháme príliš ovládať...

slovakia

left justify in out

Ľudia sú od prírody spoločenské zvieratá. Preto nám záleží na tom, čo si o nás myslia ostatní: Chceme patriť, byť akceptovaní a spájať sa s ostatnými členmi spoločenstva. Staranie sa o to, čo si o nás myslia ostatní je pre nás prirodzená, no existuje istá pomyselná hranica, kedy sa to pre nás stáva nezdravým. 

Odkiaľ si to nesieme?

Skutočnosť, že nám priveľmi záleží na názoroch ostatných si často nesieme práve z detstva. Faktor, že sme rodičom neboli nikdy dosť dobrí môže byť len jedným z množstva. Veľa dokáže ovplyvniť aj taká šikana na škole. Narcistickí rodičia či súrodenci vedia naozaj ublížiť. Tieto ťažkosti si následne nesieme nevyriešené do dospelosti.

Keď hovoríme, že starať sa o to, čo si myslia ostatní, je ľudská prirodzenosť, myslíme to naozaj vážne. Je úplne prirodzené – ako v prípade stromov, vtákov a včiel – starať sa o názory iných ľudí na nás. Je to dané biologicky a evolučne. Tento stav viete na sebe spozorovať celkom jednoducho. Ak meníte to, kým ste ako osoba, aby ste potešili ostatných, alebo ak sa neustále a intenzívne staráte o to, aby ste sa páčili iným, s najväčšou pravdepodobnosťou vám príliš záleží na ich názoroch.

Ak by sa ľudia vôbec nestarali o to, čo si myslia iní, svet by sa stal skrátka veľmi nebezpečným miestom. Tento faktor má svoju úlohu, nesmieme preto zabúdať na evolučnú pozitívnu stránku veci.

 Faktor, že sme rodičom neboli nikdy dosť dobrí môže byť len jedným z množstva. Veľa dokáže ovplyvniť aj taká šikana na škole. Aj narcistickí rodičia či súrodenci vedia naozaj ublížiť.
Faktor, že sme rodičom neboli nikdy dosť dobrí môže byť len jedným z množstva. Veľa dokáže ovplyvniť aj taká šikana na škole. Aj narcistickí rodičia či súrodenci vedia naozaj ublížiť.
Zdroj: foto: socialistsanddemocrats.eu

Ak sa často pristihnete pri tom, ako tíško závidíte iným, že oni túto rolu strachu nad myšlienkami druhých nepociťujú, budete prekvapení, že im na tom v skutočnosti záleží. Rovnako ako vy aj oni majú biologickú potrebu zapájať sa do spoločnosti kolektívov. Myseľ skrátka robí všetko z nejakého dôvodu.

Ako poznamenal rímsky stoický filozof Marcus Aurelius pred takmer 2000 rokmi:

„Všetci sa milujeme viac ako iných ľudí, ale záleží nám viac na ich názore ako na našom vlastnom“, či už sú to priatelia, cudzinci alebo nepriatelia.

Každý myslí viac na seba

Možno nie je možné, ba ani praktické, úplne sa prestať starať o to, čo si ľudia myslia. Je však užitočné pracovať na tom, aby ste boli sami sebou a nepripisovali príliš veľkú váhu tomu, čo si o vás myslia iní, najmä cudzinci. Pretože je veľká šanca, že na vás vôbec nemyslia.

Iní ľudia majú dosť myšlienok nad sebou samým aby mali čas celý deň riešiť vás. Ak sa vám aj stane nejaký trapas, druhá osoba si na to deň po incidente pravdepodobne ani nespomenie. Ľudia majú skrátka dosť plnú hlavu sebou a svojimi starosťami, problémami a radosťami. Takže hlavu hore.

 Ak sa vám aj stane nejaký trapas, druhá osoba si na to deň po incidente pravdepodobne ani nespomenie.Ľudia majú skrátka dosť plnú hlavu sebou a svojimi starosťami, problémami a radosťami.
Ak sa vám aj stane nejaký trapas, druhá osoba si na to deň po incidente pravdepodobne ani nespomenie.Ľudia majú skrátka dosť plnú hlavu sebou a svojimi starosťami, problémami a radosťami.
Zdroj: foto: peakpx.com

Zamerajte sa na seba

Prvým krokom k tomu, aby ste sa oslobodili od toho, čo si myslia iní ľudia, je zamerať sa na svoje vlastné ciele a hodnoty. Urobte si zoznam toho, čo chcete pre seba, napríklad kariérne ciele alebo osobné túžby, ktoré máte.

Pomôže vám to sústrediť sa na to, na čom vám v živote najviac záleží, namiesto toho, aby ste sa trápili tým, čo robia iní alebo si o vás myslia. Je dôležité, aby ste sa radšej sústredili na svoju vlastnú cestu, než aby ste sa snažili potešiť všetkých  okolo vás. Ďalším spôsobom, ako sa prestať starať o názory iných ľudí, je vyzvať sa novými skúsenosťami. Vyskúšanie niečoho nového vám môže pomôcť vybudovať si sebadôveru a budete sa cítiť pohodlnejšie vo svojej vlastnej koži.

Vyskúšanie niečoho nového vám môže pomôcť vybudovať si sebadôveru a budete sa cítiť pohodlnejšie vo svojej vlastnej koži.
Vyskúšanie niečoho nového vám môže pomôcť vybudovať si sebadôveru a budete sa cítiť pohodlnejšie vo svojej vlastnej koži.
Zdroj: foto: Getty Images

Detox od sociálnych sietí?

Ak sa pristihnete, že porovnávate svoj život s niekým iným, pretože sa zdá, že majú dokonalý vzťah alebo si berú ideálne dovolenky, pripomeňte si, že porovnávate ich zovňajšok so svojím vnútrom. To znamená, že netušíte, čo sa môže diať pod povrchom života niekoho iného. Namiesto toho nahraďte negatívne myšlienky, ktoré sa o vás vynárajú, ako napríklad „nie som dosť dobrý“, za podporné myšlienky ako „robím to najlepšie ako môžem“ či „stačím taký, aký som“. 

Alebo, ak sociálne médiá vo vás vyvolávajú pocity nedostatočnosti, skúste si dať pauzu. Detoxikácia od sociálnych médií je skvelý spôsob, ako odstrániť spúšťače a zamerať sa na seba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: williamsburgtherapygroup.com, samiraholma.com, elevatecounseling.com. titulná foto: markmanson.net
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies