Florida má strach: K pevnine sa blíži obávaný hurikán Debby, hrozia „významné“ záplavy

NETKY.SK • 5 August 2024, 12:07 • 2 min
Florida má strach: K pevnine sa blíži obávaný hurikán Debby, hrozia „významné“ záplavy

FLORIDA - Tropická búrka Debby, ktorá sa v sobotu vytvorila nad teplými vodami Mexického zálivu, by mala počas noci dosiahnuť silu hurikánu a v pondelok doraziť k severozápadnému pobrežiu Floridy. Nad americkou pevninou potom so sebou zrejme prinesie rekordné zrážky a nimi v priebehu týždňa aj hrozbu ničivých záplav na juhovýchodnom atlantickom pobreží USA. O odvolaní na americké Národné stredisko pre hurikány (NHC) o tom v nedeľu informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

„Je čím ďalej jasnejšie, že sa Debby stane hurikánom ešte predtým, než dorazí nad pevninu,“ povedal zástupca riaditeľa NHC Jamie Rhome a vyzval obyvateľov, aby sa riadili príkazmi na evakuáciu. Existuje podľa neho „celý rad nebezpečenstva, nielen silný vietor“. NHC v správe upozornilo, že ide o „život ohrozujúcu situáciu“.

Meteorológovia revidovali pôvodnú predpoveď, že sa Debby zmení na hurikán až počas pondelka. Tento vývoj očakávali okolo 2:00 tamojšieho času (8:00 SELČ). Debby pritom dostala meno až v sobotu po tom, čo strávila niekoľko dní nad Atlantikom ako rozsiahly a nevýrazný systém.

Od pobrežia Mexického zálivu sa má Debby podľa predpovedí presúvať východným smerom cez severnú Floridu a potom sa zastaviť nad pobrežnými oblasťami Georgie a Južnej Karolíny, kde bude od utorka bičovať región zrážkami, ktoré môžu dosiahnuť až rekordných 750 milimetrov. Floridské úrady tiež varovali pred životom nebezpečným zdvihnutím morskej hladiny na pobreží, kde sa v pondelok očakáva zaplavenie územia medzi riekami Ochlockonee a Suwannee do výšky až dvoch až troch metrov.

„Predpovedajú sa naozaj úžasné úhrny zrážok, a to v zlom slova zmysle,“ povedal na tlačovej konferencii riaditeľ NHC Michael Brennan. „Ak by sme sa dostali až na úroveň 30 palcov (750 milimetrov), boli by to v prípade oboch štátov, Georgie i Južnej Karolíny, rekordné zrážky spojené s tropickou búrkou.“

obrazok
Florida sa pripravuje na blížiaci sa hurikán Debby.
Zdroj: Profimedia.cz
obrazok
Florida sa pripravuje na blížiaci sa hurikán Debby.
Zdroj: Getty Images

Bude oveľa viac mokro

Povodne by mohli trvať až do piatku a meteorológovia očakávajú, že budú obzvlášť vážne v nízko položených oblastiach na atlantickom pobreží pri mestách Savannah, Hilton Head a Charleston. Úrady v Savannah v Georgii uviedli, že ak sa búrka nad ich regiónom zastaví, môže tu za štyri dni napršiť toľko, čo inokedy za mesiac. „Pôjde o významnú búrku. Slovo historické tu nemožno dostatočne podčiarknuť,“ uviedol starosta mesta Van R. Johnson.

Floridský guvernér Ron DeSantis v rámci príprav na príchod hurikánu povolal 3000 príslušníkov Národnej gardy a vo väčšine floridských miest a okresov vyhlásil núdzový stav. Na dnešnej tlačovej konferencii varoval pred „veľmi významnými“ záplavami a situáciu prirovnal k hurikánu Idalia, ktorý Floridu pustošil vlani koncom augusta, s tým rozdielom, že tentoraz „bude oveľa viac mokro“. V niektorých okresoch na floridskom pobreží už boli vydané príkazy na evakuáciu.

K pondelkovým 9:00 hurikán dosahoval rýchlosť okolo takmer 130 kilometrov za hodinu. Experti však predpokladajú, že bude ešte zrýchľovať. V nedeľu už boli v rámci príprav zrušené stovky letov.

V tohtoročnej hurikánovej sezóne, ktorá sa začala nezvyčajne skoro už 1. júna, meteorológovia očakávajú mimoriadne vysoký počet hurikánov v Atlantiku. Predpokladajú, že pomenovaných bude až 25 búrok a štyri až sedem z nich bude veľmi silných. To by prekonalo doteraz rekordnú sezónu z roku 2005, ktorá priniesla hurikány Katrina a Rita.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP / NHC, Foto:
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies