Maslo zo VZDUCHU? Zachutilo aj Billovi Gatesovi + VIDEO

NETKY.SK • 5 August 2024, 13:07 • 2 min
Maslo zo VZDUCHU? Zachutilo aj Billovi Gatesovi + VIDEO

Maslo patrí k obľúbeným jedlám mnohých Slovákov. Okrem toho z mlieka poznáme aj rastlinné a po novom aj jedno vskutku špeciálne.

slovakia

left justify in out

Americký startup Savor predstavil maslo zo vzduchu. Vo videu na svojom kanáli tento vegánsky produkt ochutnal a ocenil aj Bill Gates. "Chutí ako naozajstné," uviedol Gates.

Ide o alternatívu tradičného masla z kravského mlieka. "Spoločnosť vyvinula špeciálny termochemický proces, ktorý vytvára molekuly tuku z oxidu uhličitého, vodíka a kyslíka. Savor tvrdí, že ich olej sa prakticky nelíši od toho pravého," píše iMeteo.sk.

Spoločnosť už podľa slov výkonnej riaditeľky Kathleen Alexander pre The Guardian uskutočnila neformálne ochutnávky „naslepo“ s niekoľkými desiatkami ľudí a čoskoro plánuje uskutočniť formálnejšiu rozsiahlu štúdiu.

Na nový produkt si však pravdepodobne budeme musieť počkať, keďže podľa Kathleen Alexander je zatiaľ v prekomerčnej fáze a musí získať potrebné povolenia. Podľa iMeteo.sk neočakáva, že sa produkt dostane na trh minimálne do roku 2025.

Prechod z klasického masla na syntetické a samotný startup podporuje aj Bill Gates. Podľa jeho dávnejších vyjadrení na sociálnych sieťach v produkte vidí potenciál na zníženie skleníkových plynov.

 "Neprodukuje žiadne skleníkové plyny, nevyužíva žiadnu poľnohospodársku pôdu a využíva menej ako tisícinu vody tradičného poľnohospodár­stva," poznamenal Gates.

"Podľa OSN tvorí živočíšna výroba 14,5 % všetkých globálnych emisií skleníkových plynov. Savor tvrdí, že uhlíková stopa ich masla je menšia ako 0,8 gramu oxidu uhličitého na kalóriu – to je trikrát menej ako uhlíková stopa tradičného 80-percentného masla," dodáva iMeteo.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: imeteo.sk, The Guardian, Foto: businessinsider.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies