Split: Dovolenka sa môže čoskoro skomplikovať. Miestni spisujú petíciu!

NETKY.SK • 5 August 2024, 18:42 • 2 min
Split: Dovolenka sa môže čoskoro skomplikovať. Miestni spisujú petíciu!

SPLIT - Letná dovolenková sezóna je presne v polovici, no na niektorých miestach sa tamojší obyvatelia už tešia, keď skončí. Príkladom je chorvátsky Split, kde obyvatelia mesta dokonca podpisujú petíciu.

slovakia

left justify in out

Párty, hluk, alkohol a nahota sa na mnohých turisticky obľúbených miestach počas leta stávajú bežnými záležitosťami. Práve z tohto dôvodu bola v Splite zahájená iniciatíva, ktorá sa takejto turistike bráni.

Občanom konkrétne vadí, že sa ubytovávanie turistov vo veľkom presunulo z hotelov do bytov v bežných domoch. Žiadajú preto štát, aby proti tomuto trendu zakročil. Dokonca bola spustená online petícia s názvom Áno deapartmanizácii rezidenčných domov, nie masovej turistike.

Počas prvých dvoch dní ju podpísalo takmer 1 500 obyvateľov Splitu. 

"Nájomníci v rezidenčných domoch sú počas leta nútení opúšťať svoje byty, aby sa vyspali kvôli návštevníkom večierkov," popísala Žaklina Juričová z iniciatívy Nájomníci spolu.

Minister turizmu a športu Tonči Glavina uviedol, že ide o rozhodnutie mesta. "Mesto Split môže okrem iného prijať takéto rozhodnutia," odpovedal na otázku, či by mestské úrady mohli zakázať byty v obytných domoch. Celoplošný zákaz v celom Chorvátsku sa zrejme neplánuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: dnevnik.hr, Foto: tripadvisor.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies