Bratislava: Korunovačné slávnosti pripomenú panovníka Jozefa I.

NETKY.SK • 5 August 2024, 18:32 • 2 min
Bratislava: Korunovačné slávnosti pripomenú panovníka Jozefa I.

BRATISLAVA - Bratislava je mesto s takmer 300-ročnou korunovačnou históriou.

slovakia

left justify in out

Bratislavské korunovačné dni (BKD) sa uskutočnia 16. až 18. augusta, v tomto roku pripomenú korunováciu Jozefa I. za uhorského kráľa. Informoval o tom organizátor podujatia Bratislavská organizácia cestovného ruchu (Bratislava Tourist Board - BTB).

"Téma korunovácií je silným príbehom histórie a pamäte Bratislavy. Je tiež príležitosťou na budovanie hrdosti a vzťahu k svojmu mestu," uviedol predseda predstavenstva BTB Vladimír Grežo. Uistil, že aj tohtoročné podujatie pripomenie naplno dobové reálie a ponúkne pestrý program.

V piatok 16. augusta sa napríklad uskutočnia tematické prehliadky i podvečerný program na východnej terase Bratislavského hradu, predstavenie s názvom "Renesančné obrázky - vzácni hostia".

Približne 200-členný korunovačný sprievod sa vydá na cestu v sobotu 17. augusta o 15.00 h z Bratislavského hradu.

"V slávnostnom korunovačnom sprievode si tento rok pripomenieme korunováciu Jozefa I. za uhorského kráľa. Tá sa v Bratislave uskutočnila 9. decembra 1687, keď mal nastávajúci panovník iba deväť rokov," pripomenul Grežo. Sobotňajší program spestria aj vystúpenia, ktoré sa o 16.00 h začínajú na Hlavnom námestí.

V sobotu i v nedeľu 18. augusta budú pre deti pripravené v Bibiane tvorivé dielne, na ktorých si budú môcť vytvoriť i rodinný erb. V Katedrále sv. Martina zaznie v nedeľu o 15.00 h organový koncert, počas ktorého katedrálni organisti predvedú diela organových autorov od baroka až po súčasnosť.

Podujatie finančne podporilo Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR.

Bratislava je mesto s takmer 300-ročnou korunovačnou históriou. Po bitke pri Moháči v roku 1526, keď Osmanská ríša porazila uhorskú armádu, sa Bratislava stala korunovačným mestom Uhorska. Od roku 1563 do roku 1830 bola miestom korunovácií desiatich kráľov, jednej kráľovnej a siedmich kráľovských manželiek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Visit Bratislava, BKD, BTB, Foto: sdetmi.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies