Liptovský Mikuláš: V sobotu odštartuje Cykloturistický maratón Po stopách Martina Rázusa

NETKY.SK • 6 August 2024, 13:04 • 2 min
Liptovský Mikuláš: V sobotu odštartuje Cykloturistický maratón Po stopách Martina Rázusa

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - 23. ročník Cykloturistického maratónu Po stopách Martina Rázusa bude v sobotu 10. augusta 2024, dva dni po 87. výročí smrti Martina Rázusa

slovakia

left justify in out

V tomto roku plánuje Spolok Martina Rázusa v spolupráci s Mestom Liptovský Mikuláš pokračovať v úspešnej tradícii organizovania Cykloturistického maratónu Po stopách Martina Rázusa.

23. ročník podujatia sa uskutoční v sobotu 10. augusta 2024 na tradičnej trase z Liptovského Mikuláša od Rodného domu súrodencov Rázusovcov vo Vrbici. Štart je o 8.45 h, Registrácia od 8.00 hod. na mieste štartu, pri rodnom dome vo Vrbici – turisti aj pretekári.


Trasa cez Brezno (príchod okolo 11.00 h – spomienka pri pomníku Martina Rázusa, občerstvenie) do Banskej Bystrice (príchod okolo 13.30 h – spomienka pri hrobe Martina Rázusa, obed) a späť do Liptovského Mikuláša k Pomníku Martina Rázusa (príchod okolo 18.30 h).

Ukončenie podujatia, ocenenie víťazov súťažných etáp v záhrade Múzea Janka Kráľa Liptovský Mikuláš.

Podrobná trasa akcie: Liptovský Mikuláš – Liptovský Hrádok – Kráľova Lehota – Malužiná – Čertovica – Brezno – Banská Bystrica – Donovaly – Korytnica – Ružomberok – Liptovský Michal – Andice – Liptovský Mikuláš.

Vrbica: 18. októbra 1888 sa tam Martin Rázus narodil
Brezno: v rokoch 1930 – 1937 bol farárom v tamojšom cirkevnom zbore, zomrel tam 8. augusta 1937. Pohreb Martina Rázusa sa konal v utorok 10.8.1937 v breznianskom evanjelickom chráme.
Banská Bystrica: Truhlu Martina Rázusa uložili do hrobu v evanjelickom cintoríne v Banskej Bystrici.
Liptovský Mikuláš: krst, konfirmácia v tamojšom evanjelickom kostole, štúdium na mikulášskej meštianke, potom obvinenie z panslavizmu a vylúčenie zo školy (pokračoval v Kežmarku).

Súčasťou 23. ročníka cykloturistického maratónu budú dve súťažné etapy.
Prvá na 18 km vrchárskej trati Kráľova Lehota – vrch Čertovica a druhá na 15 km rýchlostnej trati Liptovský Michal – Andice, kde si môžu záujemcovia zmerať svoje sily v dvoch vekových kategóriách, do 35 rokov a nad 35 rokov. Úspech bude odmenený finančnými cenami pre prvých troch v jednotlivých etapách a kategóriách.

Pre nesúťažiacich účastníkov budú pripravené trasy rôznej dĺžky: najdlhšia trasa so štartom a cieľom v Liptovskom Mikuláši meria cca 180 km. Pripravené sú aj kratšie oficiálne úseky: Liptovský Mikuláš – Brezno – Banská Bystrica (100 km), Brezno – Banská Bystrica (45 km). K pelotónu sa môžu pridať cyklisti prakticky v každej obci, ktorou trasa povedie, musia však podať oficiálnu prihlášku (môžu byť aj hromadné s určením počtu cyklistov).

Každý účastník je povinný dodržiavať pravidlá organizátorov. Podujatia sa zúčastňuje na vlastnú zodpovednosť. Vzhľadom na cestný zákon sú povinné ochranné cyklistické prilby.

Cykloturistický maratón Po stopách Martina Rázusa 2022
Cykloturistický maratón Po stopách Martina Rázusa 2022
Zdroj: visitliptov.sk

Štartovné pre účastníkov cykloturistického maratónu prihlásených online 25,00 €. Na mieste pred štartom je poplatok 40,00 €.

Organizátori poskytnú nealkoholické nápoje, obed, sprievodný autobus a v prípade potreby odbornú predlekársku prvú pomoc.

Organizátori majú zabezpečené auto mesta Liptovský Mikuláš s výstražným majákom, 3 sprievodné vozidlá, odbornú predlekársku prvú pomoc v posádke služobného auta Horskej služby, zberný autobus s prívesným vozíkom a 2 sprievodné vozidlá (motocykle) PZ SR.

Cykloturistický maratón Po stopách Martina Rázusa je jednou z nosných aktivít Spolku Martina Rázusa (založený 2002). Počas doterajších 22 ročníkov sa ho zúčastnilo vyše dvetisíc cyklistov zo všetkých kútov Slovenska, Čiech aj Kanady, a to na perfektne vybavených, ale aj na amatérskych strojoch. Nejde o víťazstvo, ide o účasť. Pravda, dostatočná fyzická kondícia a vhodné technické vybavenie sú podmienkou úspešnej účasti.

Občianske združenie Spolok Martina Rázusa sa hlási k odkazu významného slovenského spisovateľa, dramatika, básnika, publicistu, evanjelického kňaza, politika, rodáka z Vrbice, dnes súčasti Liptovského Mikuláša. Dalo si za cieľ propagovať stále aktuálne dedičstvo duchovnej, umeleckej i politickej práce Martina Rázusa, preniknutej demokratickým, humanistickým a etickým posolstvom a úporným zápasom o presadenie poznanej pravdy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Spolok Martina Rázusa, Foto: visitliptov.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies