Žilina: Jazdy historických vlakov pripomenú 125. výročie trate Žilina - Rajec

NETKY.SK • 6 August 2024, 14:36 • 2 min
Žilina: Jazdy historických vlakov pripomenú 125. výročie trate Žilina - Rajec

ŽILINA - Návštevníci sa môžu tešiť na prehliadku Múzea dopravy s rôznymi interaktívnymi prvkami, tvorivé dielne aj prednášku historika dopravy Petra Šimka.

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti 125. výročia otvorenia železničnej trate Žilina - Rajec pripravilo Považské múzeum v Žiline v sobotu 10. augusta a v nedeľu 11. augusta jazdy historických vlakov.

Historické železničné motorové vozne budú premávať medzi Žilinou a Rajcom dvakrát denne a na záujemcov čaká pestrý program v Rajeckých Tepliciach. Informovala o tom hovorkyňa múzea Magdaléna Lacková.

Návštevníci sa môžu tešiť na prehliadku Múzea dopravy s rôznymi interaktívnymi prvkami, tvorivé dielne aj prednášku historika dopravy Petra Šimka. 

"Pri príležitosti výročia záujemcom slovom i obrazom v stručnosti priblížim históriu trate, jej staníc, zastávok a rušňov, ktoré tu premávali. Zaujímavosťou napríklad je, že výstavbu budov v železničných staniciach a zastávkach v roku 1899 riadil žilinský architekt a staviteľ Mikuláš Rauter, ktorý je i autorom Rosenfeldovho paláca v Žiline či Kostola Nanebovzatia Panny Márie v Rajeckých Tepliciach," poznamenal Šimko.

Súčasťou podujatia budú aj scénky v podaní divadelno-hravého zoskupenia RAZCA. "Návštevníci spoznajú niekoľko situácií zo života jedného prednostu, možné okolnosti vzniku trate aj to, prečo sa vlak Rajecká Anča volá práve tak, ako ju dnes poznáme," doplnila autorka scenára Katarína Maršalová. Počas dňa sa záujemcovia môžu previezť aj na historickom koči v aleji pri autobusovej stanici.

Program
Program
Zdroj: zilinak.sk


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Považské múzeum v Žiline, Foto: Považské múzeum v Žiline
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies