Levoča: Mariánsku horu chcú obnoviť. Vyzbieralo sa skoro 250-tisíc eur

NETKY.SK • 9 August 2024, 13:21 • 2 min
Levoča: Mariánsku horu chcú obnoviť. Vyzbieralo sa skoro 250-tisíc eur

LEVOČA - Pútnický dom postavili pri Bazilike Navštívenia Panny Márie ešte v roku 1944.

slovakia

left justify in out

Mariánsku horu v Levoči chcú postupne obnoviť. Veriaci na projekt tamojšej farnosti vyzbierali v rámci júlovej celodiecéznej zbierky takmer 245 000 eur. Dekan Peter Majcher potvrdil, že peniaze využijú na rekonštrukciu pútnického domu na Mariánskej hore.

"Projekt obnovy prebieha od jari tohto roku. Práce sú rozplánované na dva roky. Samozrejme, všetko závisí od schopnosti financovania. Je možné, že obnova pútnického domu sa predĺži," uviedol Majcher s tým, že rekonštrukcia si celkovo vyžiada približne tri milióny eur. Na tento účel si farnosť vzala úver vo výške jedného milióna eur, ktorý bude postupne splácať.

Pútnický dom postavili pri Bazilike Navštívenia Panny Márie ešte v roku 1944. Počas hlavnej púte poskytuje služby kňazom, pútnikom a usporiadateľom. Počas roka v tichom prostredí slúži aj ako exercičný dom.

Ponúka rôzne alternatívy duchovných cvičení pre kňazov, rehoľníkov, rehoľnice a ostatných veriacich podľa jednotlivých vekových skupín, ako aj duchovné obnovy a duchovné stretnutia laických spoločenstiev či rádov.

"Pri obnove spolupracujeme s Prešovským samosprávnym krajom a aj s jeho pomocou sa zapájame do výziev na získanie financií. Pravdou je, že cirkevné štruktúry nemajú veľa možností na čerpanie fondov, keďže je Cirkev často považovaná za neoprávneného žiadateľa. Pri obnove nás už teraz podporuje Spišská diecéza, viaceré subjekty i jednotlivci, každý podľa svojich možností," upozornil Majcher.

Dodal, že celková obnova Mariánskej hory počíta aj s komplexnou obnovou samotnej baziliky, pričom aktuálne pracujú na projektovej dokumentácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: teraz.sk, Foto: svatomarianskaput.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies