Aktuálne upozornenie na kvalitu vody na kúpaliskách: Kde je bezpečné kúpať sa?

NETKY.SK • 10 August 2024, 15:32 • 2 min
Aktuálne upozornenie na kvalitu vody na kúpaliskách: Kde je bezpečné kúpať sa?

Úrad verejného zdravotníctva SR varuje pred nedostatočnou kvalitou vody na niektorých kúpaliskách a prírodných vodných plochách. V 32. týždni sa zistili problémy v mikrobiologickej kvalite vody, čo ovplyvnilo viaceré lokality vrátane Ružína a VN Duchonka. Kúpanie v týchto oblastiach sa neodporúča.

slovakia

left justify in out

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) pravidelne monitoruje kvalitu vody na prírodných aj umelých kúpaliskách. V 32. týždni roka, keď väčšina umelých kúpalísk bola v prevádzke, malo 182 umelých kúpalísk a 544 bazénov platné povolenie na prevádzku, ako uvádza ÚVZ SR na svojom webe. Avšak vzorky vody z niekoľkých lokalít odhalili problémy s mikrobiologickou kvalitou, čo viedlo k prijatiu opatrení na zlepšenie situácie.

Medzi miestami, kde bolo potrebné vykonať nápravné opatrenia, patrili napríklad dvojúrovňový detský bazén na Letnom kúpalisku Podbrezová, bazén pri vonkajších toboganoch na kúpalisku THERMALPARK Dunajská Streda a plavecký bazén na Termálnom kúpalisku Novolandia v Rapovciach. Detské, plavecké a oddychové bazény na Termálnom kúpalisku Komárno, ako aj oddychový bazén na Termálnom kúpalisku Podhájska, tiež vyžadovali zlepšenie kvality vody. K rovnakým opatreniam došlo aj v neplaveckom bazéne v Penzióne Pltník v Červenom Kláštore a v bazénoch na Kúpalisku Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach.

Obrazok
Zdroj: travelguide.sk

Okrem toho, regionálne úrady verejného zdravotníctva monitorovali aj kvalitu vody na prírodných vodných plochách, ktoré fungujú bez organizovanej správy. Pri posledných odberoch vzoriek bolo zistené prekročenie medznej hodnoty zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov.

Preto sa neodporúča kúpanie na miestach ako:

Ružín – prítoky (prítok Hornádu, odber 8.7.2024)
VN Duchonka (Malá pláž, odber 8.7.2024)
Laborec Humenné (odber 10.7.2024)

Hygienici naďalej monitorujú kvalitu vody a bazény budú znovu sprístupnené len po potvrdení vyhovujúcich výsledkov testovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: Úrad verejného zdravotníctva SR, Foto: ereport.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies