Trumpova kampaň čelí hackerskému útoku: Irán podozrivý

NETKY.SK • 11 August 2024, 18:00 • 2 min
Trumpova kampaň čelí hackerskému útoku: Irán podozrivý

Trumpova kampaň hlásila útok hackerov, ktorí ukradli citlivé interné dokumenty. Kampaň naznačila, že za útokom môže byť Irán. Informácie o útoku prichádzajú po správe Microsoftu o zahraničnom zasahovaní do volieb.

slovakia

left justify in out

V noci na sobotu Trumpova kampaň oznámila, že sa stala cieľom hackerského útoku, ktorý mal za následok neoprávnený prístup k ich elektronickej pošte.

Podľa vyjadrenia kampane sa útočníci zamerali na ukradnutie a rozoslanie citlivých interných dokumentov.

Ako hlavného podozrivého označili Irán. Toto obvinenie však zatiaľ nie je podložené konkrétnymi dôkazmi.

Tvrdenia Trumpovej kampane prišli len deň po tom, čo spoločnosť Microsoft vydala správu o zahraničných pokusoch ovplyvniť americkú voľbu. V tejto správe sa spomína aj iránska vojenská tajná služba, ktorá v júni tohto roku údajne zaslala phishingový e-mail vysokopostavenému predstaviteľovi USA. Podľa tejto správy sa jednalo o snahu získania citlivých informácií prostredníctvom podvodného e-mailu.

Hovorca kampane Steven Cheung uviedol, že útok pripisujú „zahraničným zdrojom nepriateľským voči Spojeným štátom“, hoci konkrétne detaily a dôkazy o zapojení Iránu zatiaľ neposkytli.

"Tieto dokumenty boli získané nelegálne" a sú "zamerané na zasahovanie do volieb v roku 2024 a rozsievajú chaos v našom demokratickom procese", povedal Cheung.

"Iránci vedia, že prezident Trump zastaví ich vládu teroru tak, ako to urobil počas prvých štyroch rokov v Bielom dome," dodal a zároveň varoval, že "všetky médiá alebo spravodajské stanice, ktoré preberú takéto dokumenty alebo internú komunikáciu, robia službu nepriateľom Ameriky".

Týždenník Politico, ktorý ako prvý informoval o hackerskom útoku, uviedol, že od 22. júla začal anonymný odosielateľ pod menom „Robert“ posielať e-maily obsahujúce interné dokumenty z prostredia Trumpovej kampane.

Medzi dokumentmi bola aj prieskumová dokumentácia týkajúca sa republikánskeho kandidáta na viceprezidenta JD Vancea.

Dokumenty boli datované na 23. februára, čo je takmer päť mesiacov predtým, než Trump oficiálne oznámil výber Vancea za svojho spolukandidáta.

Táto udalosť vyvoláva obavy o bezpečnosť volebnej kampane a ďalšie možné pokusy o zásahy zo strany zahraničných aktérov.

Polícia a ďalšie bezpečnostné orgány sú už v tejto veci zapojené do vyšetrovania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: eu.usatoday.com, Foto: CNN
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies