Rusi v ťažkostiach: Po vpáde Ukrajincov do Kurska sa evakuujú aj zo susednej Belgorodskej oblasti

NETKY.SK • 12 August 2024, 14:18 • 2 min
Rusi v ťažkostiach: Po vpáde Ukrajincov do Kurska sa evakuujú aj zo susednej Belgorodskej oblasti

BELGORODSKÁ OBLASŤ - Ruské úrady sa kvôli aktivitám ukrajinskej armády rozhodli evakuovať pohraničné časti Belgorodskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou. Na Telegrame to v pondelok podľa agentúry TASS uviedol gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Priľahlá ruská Kurská oblasť čelí od minulého týždňa rozsiahlemu vpádu ukrajinských jednotiek.

slovakia

left justify in out

„Je tu rušné ráno, nepriateľ je aktívny na hranici Krasnojaružského okresu. Som si istý, že naši vojaci urobia všetko pre to, aby sa s vznikajúcou hrozbou vysporiadali. Začíname ale s presunom tamojších obyvateľov do bezpečnejších miest,“ povedal podľa agentúry TASS Gladkov na videu zverejnenom na Telegrame. Z Belgorodskej oblasti má byť podľa vyjadrenia Gladkova pre TASS evakuovaných zhruba 9 000 detí.

Telegramový kanál Baza s odvolaním sa na ruských vojenských spravodajcov píše, že ukrajinskí vojaci sa do Krasnojaružského okresu snažili preniknúť cez jeden z hraničných priechodov s nasadením tankov, obrnených vozidiel a pechoty. K pondelkovému ranu sa vraj ale Ukrajincom nepodarilo na ruské územie v týchto miestach dostať.

Nikolaj Volobujev, šéf Belovského okresu v Kurskej oblasti, uviedol, že v tomto okrese pri hraniciach s Ukrajinou v nedeľu operovali diverzné skupiny ukrajinskej armády, čo vyvolalo veľký zmätok a paniku. Situácia je podľa neho „stabilná, ale veľmi napätá“. Pokračuje dobrovoľná evakuácia obyvateľov regiónu.

Ukrajinská 80. výsadková armáda.
Ukrajinská 80. výsadková armáda.
Zdroj: Getty Images

Rusi odrážali útok dronov

Ruskojazyčný servis BBC píše, že o preniknutí ukrajinských vojakov do Belovského okresu v nedeľu najskôr informovali ruskí vojnoví spravodajcovia, potom sa ale od svojich správ dištancovali. A ministerstvo obrany v Moskve v nedeľu popoludní uviedlo, že ukrajinský „pokus o prielom“ do Belovského okresu ruská armáda zmarila.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok tiež uviedlo, že protivzdušná obrana počas noci zostrelila 18 ukrajinských dronov nad tromi ruskými oblasťami – Belgorodskou, Kurskou a Voronežskou. Ruskojazyčný server BBC zároveň upozornil, že nálety bezpilotných lietadiel a zostrelenie štyroch z nich ohlásili aj úrady v Rostovskej oblasti.

Správy o ukrajinských dronoch počas noci prichádzali z rôznych oblastí Ruska. Protivzdušná obrana podľa zatiaľ neoverených informácií pracovala aj pri Moskve, blízko vojenského letiska Čkalovskij, píše BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASS, BBC, Foto: Getty Images
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies