Koľko litrov vody denne treba vypiť? Odborníci radia

NETKY.SK • 14 August 2024, 08:15 • 2 min
Koľko litrov vody denne treba vypiť? Odborníci radia

BRATISLAVA - Množstvo tekutín, ktoré organizmus potrebuje, je individuálne. Závisí napríklad od veku, pohlavia, telesnej hmotnosti, ale aj od telesnej aktivity, zloženia a množstva stravy, teploty ovzdušia či zdravotného stavu.

slovakia

left justify in out

Počas horúčav by mal človek denne vypiť približne 1,5 až 3 litre tekutín, pričom základom je čistá voda. Mimoriadne dôležité je dodržiavanie pitného režimu pre seniorov, ktorých organizmus obsahuje menej tekutín. Poukázali na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Základom pitného režimu je čistá pitná voda. Sladené nápoje treba obmedzovať pre nadbytok cukru a kofeínu. Ideálna je preto obyčajná voda doplnená o minerálne vody. V horúčavách obmedzte nápoje s obsahom chinínu, kávu i alkohol, ktoré vám smäd neznížia a naviac podporia vylučovanie vody z organizmu. Pite skôr vlažné nápoje, nie ľadové," odporučili odborníci.

Malé deti nemajú dobre vyvinutý mechanizmus pocitu smädu. Ponúkajte im preto vhodné tekutiny na uhasenie smädu. Najlepšia je čistá pitná voda, ktorú môžete striedať s neperlivými minerálnymi vodami a nesladenými ovocnými či bylinkovými čajmi.

 

Smäd často necítia ani seniori. Hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová poukázala na to, že dodržiavanie pitného režimu je však pre nich mimoriadne dôležité. "Ich organizmus obsahuje menej tekutín, orgány pracujú pomalšie a nedokážu vylučovať tekutiny spoločne s látkami z metabolizmu," podotkla.

Zároveň upozornila, že starší ľudia veľmi často trpia vysokým krvným tlakom. Apelovala preto na obozretnosť pri výbere minerálnych vôd. "Zvýšená koncentrácia sodíka vo vode by mohla ich zdravotný stav zhoršiť," dodala. Odporučila čistú pitnú vodu. Pre pomerne vysoký obsah jednoduchých cukrov je podľa nej pre seniorov nevhodné pitie ovocných nápojov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies