Poľsko zruší register tehotných, oznámil Tusk. Zoznam umožňoval ich represiu, priznal premiér

NETKY.SK • 14 August 2024, 08:31 • 2 min
Poľsko zruší register tehotných, oznámil Tusk. Zoznam umožňoval ich represiu, priznal premiér

VARŠAVA - Poľsko v najbližšej dobe zruší takzvaný register tehotných, zavedený za predchádzajúcej vlády národno-konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). V utorok to podľa tamojších médií oznámil premiér Donald Tusk, ktorého proeurópsky kabinet sľúbil podporiť práva žien.

slovakia

left justify in out

Od októbra 2022 majú zdravotníci v Poľsku povinnosť zaniesť do centrálnej databázy informáciu o tom, že pacientka je tehotná. V Poľsku pritom platí skoro úplný zákaz potratov a ochrancovia ľudských práv pri zavedení "registra tehotných" upozorňovali, že ženy budú čeliť nadmernému úradnému dohľadu. Polícia alebo prokuratúra podľa nich môžu informácie využiť proti ženám v prípade ukončenia tehotenstva, a to aj v prípade spontánneho potratu.

"Poľské ženy mali taký pocit a bol opodstatnený, (...) že povinný register tehotných dostupný nielen lekárom, ale aj prokurátorom, umožňoval de facto represiu tehotných žien," povedal premiér Tusk. Dodal, že najnovšie sa informácie o tehotenstve pacientky bude môcť v centrálnej databáze objaviť len vtedy, ak to bude jej výslovné prianie. "Skončí to škaredé obdobie temnej dvojznačnosti ohľadom toho, ako sa v Poľsku pristupuje k tehotným," cituje Tuska server rozhlasovej stanice RMF FM.

liustračné foto
liustračné foto
Zdroj: Profimedia

V piatok ministerstvo zdravotníctva informovalo o zmenách predpisov týkajúcich sa zápisu tehotenstva do centrálnej databázy a platnosť ich upravené znenie nadobudne pravdepodobne v septembri.

V Poľsku platia jedny z najprísnejších potratových predpisov v EÚ. Interrupciu môžu podstúpiť len ženy, ktoré otehotnejú v dôsledku trestného činu, alebo pokiaľ tehotenstvo ohrozuje ich zdravie či život. Tuskova vládna koalícia sľubuje, že pravidlá zmiernia, zatiaľ sa však na tejto veci nezhodli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČTK, RMF FM, Foto: TASR / AP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies