Iránom podporované milície zaútočili na základňu USA v Sýrii, vypálili šesť striel

NETKY.SK • 14 August 2024, 09:11 • 2 min
Iránom podporované milície zaútočili na základňu USA v Sýrii, vypálili šesť striel

DAJR AZ-ZUR - Ozbrojenci podporovaní Iránom v utorok vypálili šesť striel smerom k americkej leteckej základni v plynovom poli v sýrskej provincii Dajr az-Zaur. Podľa predbežných informácií žiadna zo striel základňu nezasiahla a nikto nebol zranený. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na amerických predstaviteľov a bezpečnostné zdroje.

slovakia

left justify in out

Bezpečnostný zdroj agentúre oznámil, že strely dopadli do blízkosti americkej základne a koalícia vedená USA na útok odpovedala delostrelectvom.

Nemenovaný americký predstaviteľ síce uviedol, že strely základňu nezasiahli. Ide podľa neho ale o prvotné informácie, ktoré sa ešte môžu zmeniť.

Proiránska libanonská televízna stanica Al-Majádín informovala, že po útoku nad okolím mesta Dajr az-Zaur intenzívne lietali americké bojové lietadlá.

V Sýrii pôsobí 900 amerických vojakov, v susednom Iraku je ich rozmiestnených 2500. Ich úlohou je poskytovať podporu miestnej silám proti teroristickým islamským štátom, ktorá v roku 2014 ovládla veľkú časť oboch krajín, neskôr sa jej z nich ale podarilo vytlačiť.

Na Blízkom východe v súčasnosti roste napätie kvôli smrti politického šéfa palestinského teroristického hnutia Hamas Ismáíla Haníja. Hamas aj Irán tento pravdepodobný atentát pripisuje Izraelu, ten sa k zodpovednosti neprihlásil, ale ani ju nepoprel. Izrael zároveň podnikol útok v libanonskom Bejrúte, pri ktorom umrel predstaviteľ Hizballáhu Fuád Šukr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Foto: China Daily / AFP (ilustračné foto - americkí vojaci hliadkujú pri ropných vrtoch v al-Qahtaniyah, 14. júna 2023)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies