Zvieratám v lete doprajte chladné miesto, radia veterinári

NETKY.SK • 14 August 2024, 10:47 • 2 min
Zvieratám v lete doprajte chladné miesto, radia veterinári

BRATISLAVA - Psom aj mačkám tiež treba zabezpečiť vstup do miestnosti, kde je teplota nižšia ako vonku. Môžete tak predísť zdravotným problémom u svojich miláčikov.

slovakia

left justify in out

Psom je počas horúčav potrebné zabezpečiť chladné miesto, napríklad v záhrade pod stromami či kríkmi. Taktiež im treba umožniť vstup do miestností, kde je teplota nižšia ako vonku. Ideálnym chladným povrchom sú chladiace podložky, ktoré obsahujú gél a dajú sa ochladiť v mrazničke.

Uviedla to Komora veterinárnych lekárov (KVL) SR. Upozornila, že majitelia nemajú psy nikdy nechávať v aute ani pri miernych teplotách.

Pri vysokých teplotách je dôležité dbať na pitný režim psa, tvrdia veterinári. Odporúčajú mať v byte rozostavaných viac misiek s vodou a častejšie im vodu meniť. Mnoho psov rado pije vodu striekajúcu alebo tečúcu priamo z hadice alebo závlahy na záhrade. 

"Denná potreba tekutín u psa závisí od jeho telesnej hmotnosti, aktivity a potravy. Ak má pes rád aj mokré krmivo, môžeme ho podávať popri suchom krmive alebo ním suché krmivo počas horúčav úplne nahradiť," priblížila komora.

Pokračuje, že ďalším ideálnym spôsobom, ako schladiť psa v lete, je kúpanie. Môže ísť o bazénik, veľké vedro s vodou, rieku či jazero. Doma možno psa aj osprchovať.

"Prechádzky by sme mali tiež prispôsobiť našim štvornohým miláčikom, je teda vhodné chodiť na prechádzky v skorých ranných a večerných hodinách. Robiť kratšie prechádzky a vyhľadávať radšej tieň (les, park)," povedali veterinári. Upozornili, že asfalt je vrelý a páli psom labky a prechádzka sa tak stane utrpením.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: freepik.com

Strihanie psa v lete tiež podľa KVL nemusí priniesť úľavu, preto by sa srsť nemala strihať každému, závisí to od plemena. Komora vysvetlila, že srsť má okrem zahrievacej funkcie aj funkciu ochladzovaciu. Nadbytočných chlpov treba psa zbaviť vyčesávaním.

"Obzvlášť citlivé na prehriatie sú tzv. brachycefalické plemená - mops, šitzu, buldog, boxer, pekinéz alebo psy s dlhou srsťou," uviedli zverolekári. Priblížili, že príznaky prehriatia psa sú nervozita, apatia, dezorientácia, suchý a horúci ňufák, horúca koža, zrýchlený tep, sťažené a zrýchlené dýchanie, neskôr vracanie a intenzívne slinenie. Prehriatie organizmu môže skončiť smrťou, upozornili.

Pri prehriatí je najdôležitejšie psa schladiť, a to zabaliť ho do mokrých uterákov, postriekať ho alebo mu vložiť labky do vody. Voda však podľa odborníkov nesmie byť ľadová

"Ak pes zvládne piť, ponúkať mu po menších dávkach chladnejšiu vodu. Po poskytnutí prvej pomoci okamžite vyhľadať veterinára," odporučila KVL.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: freepik.com

Mačky milujú teplo a dobre ho znášajú, dlhotrvajúce horúčavy sú však záťažou pre ich organizmus. Najdôležitejšou vecou, ktorú by sme mali mačkám zabezpečiť je čerstvá voda, ktorú by sme mali meniť viackrát denne. Obľúbené sú mačacie fontánky, v ktorých cirkuluje voda.

Je dôležité zabezpečiť chladnejšie podmienky v byte, a to zatemnením okien, vhodná je aj klimatizácia a ventilátor kvôli cirkulácii vzduchu, ale pozor na priame pôsobenie alebo nadmerné používanie, ktoré môže negatívne ovplyvňovať zdravotný stav mačky.

Dlažba je tiež vhodným miestom na schladenie sa. Vo vonkajšom prostredí mačka uprednostní miesto pod hustým kríkom alebo zalezie do tieňa kde je pre ňu ideálny chládok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Komora veterinárnych lekárov Slovenskej republiky, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies