Kolín nad Rýnom: Vojenské letisko uzavreté kvôli podozreniu zo sabotáže

NETKY.SK • 14 August 2024, 14:16 • 2 min
Kolín nad Rýnom: Vojenské letisko uzavreté kvôli podozreniu zo sabotáže

KOLÍN NAD RÝNOM - Polícia v stredu dopoludnia uzavrela vojenské letisko a kasárne v Kolíne nad Rýnom, vyšetruje tam podozrenie zo sabotáže proti nemeckému Bundeswehru. Informoval o tom server týždenníka Der Spiegel. Poškodená vodáreň a diera v plote priviedli vyšetrovateľov na stopu možného trestného činu.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovatelia na vojenskej leteckej základni Kolín-Wahn v súčasnosti preverujú podozrenie z trestného činu, uviedla agentúra DPA. Rozsiahly areál kasární je teraz uzavretý a zamestnanci majú zakázané piť kohútikovú vodu. Na účely vyšetrovania boli odobraté jej vzorky.

V kasárňach sídli niekoľko oddelení Bundeswehru, okrem iného aj letectvo nemeckých ozbrojených síl, ktoré má na starosti cestovanie členov kabinetu a vysokých vládnych úradníkov. Podľa údajov médií v areáli pracuje asi 5500 zamestnancov.

Kasárne v Kolín-Wahn sú domovom niekoľkých veliteľských orgánov, ako aj vojenských a civilných úradov Bundeswehru. Sídli tu aj letecká prevádzka federálneho ministerstva obrany, keďže kasárne priamo susedia s kolínskym letiskom. Celkovo je v lokalite zamestnaných 4 300 vojakov a 1 200 civilných zamestnancov.

Kasárne majú vlastnú vodáreň. Podľa informácií, ktoré poskytol Spiegel, policajti Bundeswehru prehliadli budovu v stredu ráno. V časti plota sa zrejme našla diera.

Niekoľko správ o gastrointestinálnych problémoch

Spiegel priniesol informáciu, že polícia na letisku Bundeswehru dostala niekoľko správ o gastrointestinálnych problémoch. Zatiaľ však nie je jasné, či je na mieste napojenie na pitnú vodu.

V internej komunikácii od Územného veliteľstva Bundeswehru (TFK) sa od personálu, ktorý je stále v kasárňach, žiada, aby oslovil „neznámych ľudí na dohľad“ a „v prípade potreby“ nahlásiť „nezvyčajné správanie“. Indícia, že úrady v oblasti pátrajú po možných páchateľoch. Už v stredu večer sa objavili interné správy z Bundeswehru, že pri plote okolo kasární videli podozrivú osobu, ktorá po odhalení utiekla.

Letecká základňa Kolín-Wahn je dôležitým uzlom pre vojenskú podporu Ukrajine. Ukrajinskí vojaci, ktorí boli vycvičení v Nemecku, sa odtiaľ pravidelne vracajú cez Poľsko do krajiny napadnutej Ruskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Der Spiegel, DPA, Foto:
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies