Slovensko je na čele ekonomického rebríčku EÚ + FOTO

NETKY.SK • 14 August 2024, 18:28 • 2 min
Slovensko je na čele ekonomického rebríčku EÚ + FOTO

BRATISLAVA - Európska komisia v máji vo svojom jarnom výhľade zlepšila odhad tohtoročného rastu ekonomiky Európskej únie o desatinu percentuálneho bodu na jedno percento. V budúcom roku čaká zrýchlenie rastu na 1,6 percenta.

slovakia

left justify in out

Ekonomika Európskej únie i eurozóny v druhom štvrťroku vzrástla v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi o 0,3 percenta. Uviedol to dnes európsky štatistický úrad Eurostat, ktorý tak potvrdil rýchly odhad z konca júla. Rovnakým tempom rástla Európska únia a eurozóna aj v prvom štvrťroku.

Medziročne potom tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) v EÚ zrýchlilo na 0,8 percenta. To znamená, že Eurostat mierne vylepšil rýchly odhad, ktorý počítal s medziročným rastom o 0,7 percenta. Ekonomika krajín platiacich eurom vykázala rast o 0,6 percenta.

Česká ekonomika zaznamenala v druhom štvrťroku oproti predchádzajúcim trom mesiacom rast o 0,3 percenta, v prvom štvrťroku rast predstavoval 0,2 percenta. Medziročne v druhom kvartáli tempo rastu zrýchlilo na 0,4 percenta z 0,3 percenta v prvom štvrťroku.

Z jednotlivých členských krajín, z ktorých sú údaje k dispozícii, najvyšší rast v medzikvartálnom porovnaní zaznamenalo Poľsko, a to o 1,5 percenta. Ekonomika Írska si pripísala 1,2 percenta a hospodárstvo Holandska jedno percento.

Slovenská ekonomika v druhom štvrťroku spomalila rast, medzikvartálne na 0,4 percenta zo spresneného tempa 0,6 percenta v prvom kvartáli. Medziročne sa potom hrubý domáci produkt reálne zvýšil najpomalšie za posledný rok, a to o 1,9 percenta oproti rastu o 2,7 percenta v prvom štvrťroku.

 

Medziročný rast HDP
Medziročný rast HDP
Zdroj: Eurostat


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ČTK, Eurostat, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies