Prezidentka Kolumbijskej univerzity rezignovala vo funkcii. Dôvodom sú mesiace nepokojov prerušovaných stretmi kvôli vojne medzi Izraelom a Hamasom

NETKY.SK • 15 August 2024, 09:39 • 2 min
Prezidentka Kolumbijskej univerzity rezignovala vo funkcii. Dôvodom sú mesiace nepokojov prerušovaných stretmi kvôli vojne medzi Izraelom a Hamasom

NEW YORK - Prezidentka Kolumbijskej univerzity Minouche Shafik v stredu odstúpil z funkcie po krátkom, búrlivom pôsobení, v ktorom šéfka prestížnej newyorskej univerzity čelila prísnej kontrole za to, ako zvládala protesty a rozdelenia kampusov v súvislosti s vojnou medzi Izraelom a Hamasom.

slovakia

left justify in out

Škola Ivy League na hornom Manhattane bola tento rok rozbúrená študentskými demonštráciami, ktoré vyvrcholili scénami policajných dôstojníkov so sťahovacími kravatami a so štítmi, ktorí zaútočili na budovu, ktorú obsadili propalestínski demonštranti. Podobné protesty sa prehnali univerzitnými kampusmi po celej krajine, pričom mnohé viedli k násilným stretom s políciou a tisíckam zatknutých.

Oznámenie prichádza tiež len niekoľko dní po tom, čo škola potvrdila, že traja dekani rezignovali po tom, čo úradníci uviedli, že si počas diskusie o židovskom živote a antisemitizme vymieňali znevažujúce texty.

Shafik bola tiež medzi univerzitnými lídrami, ktorí boli začiatkom tohto roka vyzvaní na výsluch pred Kongresom. Bola tvrdo kritizovaná republikánmi, ktorí ju obviňovali, že nerobí dosť pre boj proti obavám z antisemitizmu na kolumbijskom kampuse.

Shafik, ktorá nastúpila do funkcie v júli minulého roka, oznámila svoju rezignáciu v e-mailovom liste univerzitnej komunite len niekoľko týždňov pred začiatkom vyučovania 3. septembra. Univerzita v pondelok začala obmedzovať prístup do kampusu ľuďom s Columbia ID a registrovaným hosťom. s tým, že chce obmedziť „potenciálne prerušenia“, keď sa blíži nový semester.

Vo svojom liste Shafik ohlasovala „pokrok v mnohých dôležitých oblastiach“, ale sťažovala sa, že počas jej funkčného obdobia bolo „ťažké prekonať rozdielne názory v našej komunite“.

„Toto obdobie si vyžiadalo značnú daň na mojej rodine, ako aj na ostatných v komunite,“ napísala. "Počas leta som bol schopný uvažovať a rozhodol som sa, že môj postup v tomto bode by najlepšie umožnil Kolumbii prekonať budúce výzvy."

Správna rada Kolumbijskej univerzity medzitým oznámila, že Katrina Armstrong, generálna riaditeľka Columbia University Irving Medical Center, bude pôsobiť ako dočasná prezidentka.

„Náročné časy predstavujú príležitosť aj zodpovednosť za seriózne vodcovstvo, ktoré sa vynorí z každej skupiny a jednotlivca v rámci komunity,“ povedala Armstrong, ktorá je tiež výkonnou viceprezidentkou pre zdravie a biomedicínske vedy univerzity. "Keď vstupujem do tejto úlohy, som si plne vedomá skúšok, ktorým univerzita čelila za posledný rok," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: France 24 / Reuters / Ken Cedeno
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies