Zomrel významný slovenský herec Ľubomír Paulovič

NETKY.SK • 15 August 2024, 11:21 • 2 min
Zomrel významný slovenský herec Ľubomír Paulovič

BRATISLAVA - Herec prežil posledné chvíle v pohodlí svojho domova, blízko Bratislavy. Trpel dlhšie zdravotnými problémami. Zomrel vo veku 71 rokov.

slovakia

left justify in out

Ľubomír Palovič prežil svoje posledné chvíle doma v Chorvátskom Grobe, kde roky žil. Príčinou úmrtia boli dlhoročné zdravotné problémy so srdcom, s ktorými bojoval.

Charizmatický slovenský divadelný a filmový herec a režisér Ľubomír Paulovič patrí medzi legendy domácej kultúrnej scény. Narodil sa 7. novembra 1952 v obci Prašice v okrese Topoľčany. Herectvo ho uchvátilo už v detskom veku a ako jedenásťročný si zahral princa v rozprávke Radúz a Mahuliena.

Po ukončení štúdia na Vysokej škole múzických umení v Bratislave nastúpil v roku 1977 do Divadla Slovenského národného povstania (dnes Slovenské komorné divadlo) v Martine. 

Okrem herectva si Ľubomír Paulovič vyskúšal aj réžiu, napríklad v televíznej inscenácii Maškaráda, filmy Pod agátmi, Zuzka Turanová a Balada o doktorovi Gustávovi Husákovi (1995). Režíroval vo všetkých profesionálnych divadlách na Slovensku.

Účinkoval v takmer troch stovkách televíznych relácii a v približne tridsiatich celovečerných filmoch. Medzi najznámejšími spomenieme postavy v kultových filmoch ako Noční jazdci, Pásla kone na betóne, vo filmovom spracovaní opery Juro Jánošík, Na krásnom modrom Dunaji, Pomocník, v rozprávke Soľ nad zlato, Nedodržaný sľub, Pokoj v duši, v roku 2010 si zahral v Legende o Lietajúcom Cypriánovi. Televízni diváci ho poznajú zo seriálov Na baňu klopajú, Panelák, Keby bolo keby či Prázdniny.

V roku 2017 získal cenu Literárneho fondu za celoživotné dielo. Ľubomír Paulovič bol dvakrát ženatý, s prvou manželkou má dcéry Veroniku a Terezu, z druhého manželstva má dcéru Dominiku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: teraz.sk, Foto: dobrenoviny.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies