Fľaša vodky za 850 rubľov. Rusko počas vojny rapídne zdražuje alkohol, môžu za to aj sankcie

NETKY.SK • 15 August 2024, 11:47 • 2 min
Fľaša vodky za 850 rubľov. Rusko počas vojny rapídne zdražuje alkohol, môžu za to aj sankcie

MOSKVA - Spoločnosť Rosspirtprom, jeden z najväčších výrobcov alkoholu v Rusku, zdvihla za posledné mesiace cenu vodky o desiatky percent. Zvyšovanie ceny alkoholických nápojov je zrejmé od začiatku vojny a v minulosti sa riešilo aj na federálnej úrovni. Web Newsweek napísal, že za to môžu aj západné sankcie.

slovakia

left justify in out

Nie je tajomstvom, že v Rusku majú vodku radi. Tento alkoholický nápoj sa stal nepostrádateľnou súčasťou tamojšej kultúry. A aj ruskí vojaci na Ukrajine sa vodca radi oddávajú, čo často ústi do mnohých nepríjemných incidentov.

Od začiatku vojny spotreba alkoholu v Rusku narástla. A s tým výrazne narástli aj ceny, ktoré sa dotkli hlavne vodky. Prvýkrát sa o zdražovaní tohto nápoja začalo výraznejšie hovoriť v čase prvej ruskej (čiastočnej) mobilizácie v septembri roku 2022, kedy Ruskom prestupovali záchvevy občianskej nespokojnosti. Upozornil na to denník Newsweek.

Zdražovanie alkoholu firmy obhajujú zmenou ekonomickej situácie a tiež dopadom západných sankcií, kvôli ktorým sa tak ľahko nedostanú k surovinám potrebným na výrobu etanolových nápojov. Ruská vláda sa navyše snaží udržiavať minimálnu cenu alkoholu, aby zabránila tomu, že sa trh presýti lacnými nekvalitnými fľašami.

Zvyšovanie ceny alkoholických nápojov je zrejmé od začiatku vojny a v minulosti sa riešilo aj na federálnej úrovni.
Zvyšovanie ceny alkoholických nápojov je zrejmé od začiatku vojny a v minulosti sa riešilo aj na federálnej úrovni.
Zdroj: AFP / Getty Images / Alexander Nemenov

Tempo zdražovania vodky tento rok ešte významne zrýchlilo. Spoločnosť Rosspirtprom, jeden z najväčších výrobcov alkoholu v Rusku, od júna zdražovala už trikrát. Ešte v júni stála fľaša vodky od Rosspirtpromu 680 rubľov, od septembra bude stáť 850 rubľov. Upozornila na to agentúra TASS.

„Rosspirtprom v listoch vysvetľuje potrebu zvýšiť cenu alkoholu zvýšením nákladov na požičaný kapitál v dôsledku zmeny kľúčovej sadzby Ruskej banky a ďalej kvôli významnému zvýšeniu nákladov na alkohol v dôsledku rastu cien hlavných surovín a tovaru a služieb potrebných na podporu činnosti,“ informoval výrobca vodky producentov.

 

Vojna stojí veľa

Nezávislý denník The Moscow Times v júli informoval, že ruská centrálna banka znova zdvihla kľúčovú úrokovú sadzbu, a to už na 18 percent. Jednalo sa o šieste zvýšenie počas jediného roka.

Motiváciou tohto kroku je snaha zabrzdiť infláciu. Popri raste cien podľa denníka trápi Rusov aj nedostatok pracovných pozícií, čo ženie nahor zamestnanecké platy.

„Spotrebiteľské ceny sú v Rusku, kde mnoho ľudí nemá prakticky žiadne úspory a kde sú hlboké spomienky na hyperinfláciu a hospodársku nestabilitu v 90. rokoch a na konci Sovietskeho zväzu, citlivou témou,“ popísal denník The Moscow Times.

Je vraj zrejmé, že ťaživá ekonomická situácia v krajine má spojitosť s veľkými výdavkami na vojnu na Ukrajine. Podľa prezidenta Vladimíra Putina vydá Rusko v tomto roku na obranu a bezpečnosť takmer deväť percent svojho HDP – čo je suma, ktorá nemá obdobu od čias Sovietskeho zväzu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Newsweek, The Moscow Times, TASS, Foto: ČTK / Profimedia
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies