Z Dunaja miznú ryby! Monitoring Dunaja priniesol hrôzostrašné výsledky

NETKY.SK • 17 August 2024, 08:05 • 2 min
Z Dunaja miznú ryby! Monitoring Dunaja priniesol hrôzostrašné výsledky

BRATISLAVA - Ako to aktuálne vyzerá s rybími populáciami v slovenskej časti Starého Dunaja zisťovali odborníci na sladkovodné ekosystémy v 13 úsekoch rieky a v jej ramennej sústave.

slovakia

left justify in out

Po týždňovej intenzívnej expertnej analýze pôvodnej vnútrozemskej delty našej najväčšej rieky sú závery o stave Starého Dunaja bohužiaľ nie veľmi optimistické. Väčšina vody sa odvádza do prívodného kanála vodného diela Gabčíkovo, čo má za následok extrémne nízku hladinu vody v tejto časti rieky. Experti zaznamenali neprimerané množstvo sedimentov a bahna, ktoré by tam nemalo byť.

"Starý Dunaj má extrémne málo vody, pretože väčšina sa pri Bratislave odkláňa do prívodného kanála vodného diela Gabčíkovo. Videli sme tu ohromné množstvo sedimentov a bahna, ktoré by tu vôbec nemali byť. Už dnes sa Starý Dunaj stáva pre mnohé pôvodné dunajské druhy neobývateľný. Ak sa situácia nezmení a nepridá sa viac vody, tento typický dunajský habitat úplne zanikne," upozorňuje s obavami rybí ekológ Bořek Drozd.

Tento stav podľa neho závažne ovplyvňuje aj život pod hladinou, pričom zaznamenali zníženie početnosti rybích populácií na slovenskom úseku Dunaja.

Jeseter
Jeseter
Zdroj: xtremekoi.sk

Ďalej sa zistilo, že ramenná sústava rieky je domovom pre bežné druhy kaprovitých rýb, no vyskytuje sa tu výrazný pokles reofilných druhov. Niektoré z pôvodných druhov, ako jesetery, ikonická skupina stará viac ako 200 miliónov rokov, zmizli z tohto úseku kvôli nepriaznivým životným podmienkam.

"Je to vďaka kombinovanému vplyvu výstavby a nevhodne nastaveného manažmentu prevádzky vodného diela Gabčíkovo prejavujúceho sa v unikátnom ekosystéme Starého Dunaja nedostatkom vody, nedostatočnými prietokovými pomermi, prehrievaním vody a intenzívnou sedimentáciou. Tento vplyv je ďalej umocnený ešte globálnou zmenou klímy.  Výsledkom je potom smutná skutočnosť, že sa kedysi jedinečný ekosystém vnútrozemskej delty Dunaja stáva postupne neobývateľným pre väčšinu pôvodných druhov rýb a de facto postupne fyzicky zaniká," vysvetľuje akademik Drozd.

Slovensko sa zaviazalo dosiahnúť dobrý ekologický stav na Starom Dunaji do roku 2027, podľa smerníc EÚ, čo predstavuje náročnú úlohu. Augustové monitorovanie zahŕňalo odlov rybích jedincov počas dňa aj noci, pričom každý jedinec bol spočítaný, zmeraný, zvážený a potom vrátený späť do vody.

Dokumentované boli bežné a tiež vzácnejšie druhy rýb, vrátane koloka veľkého, hrebenačky pásavej, šabľe krivočiarej, hrúza Vladykova a plotice lesklej, ktoré sú dôležité pre biodiverzitu regiónu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: LIFE Living Rivers, Foto: hydrotech-group.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies