Tropické teploty znižujú výkon solárnych zdrojov, vplyv má aj použitá technológia

NETKY.SK • 15 August 2024, 17:15 • 2 min
Tropické teploty znižujú výkon solárnych zdrojov, vplyv má aj použitá technológia

Súčasné tropické teploty znižujú výkon solárnych elektrární, proti ideálu ide väčšinou o jednotky percent. Podľa odborových zástupcov to však automaticky neznamená, že leto je pre fotovoltaiku automaticky horšie, pretože nižší výkon väčšinou kompenzujú väčší osvit a dlhšie dni. Odborníci poukazujú aj na to, že vplyv má aj použitá technológia.

slovakia

left justify in out

Teploty v súčasnosti dosahujú až 35 stupňov a solárne panely pri takých podmienkach nepodávajú optimálny výkon. „Výkon solárnych panelov je pri vysokých teplotách nižší, pretože kremík má vyššiu výkonnosť pri nízkych teplotách. Rozdiel výkonu medzi teplotou 25 a 35 stupňov môže byť o päť až desať percent nižší,“ uviedol pre ČTK výkonný riaditeľ Solárnej asociácie Jan Krčmář. Upozornil, že nižší výkon však v letných mesiacoch kompenzujú väčší osvit a dlhšie dni.

 

Technológie si vedia poradiť

Rádovo o percentá nižší výkon solárnych panelov pripustil aj šéf Komory obnoviteľných zdrojov energie (OZE) Štefan Chalupa. „Ale nepovažujem to za problém. Technológia si s tým vie poradiť, vie fungovať aj v oblastiach s oveľa vyššími teplotami. Či už výrobca pre potreby vlastnej spotreby alebo napríklad obchodník, priebeh výroby panelov poznajú a dokážu tak výkon a výrobu dobre predpovedať a riadiť spotrebu alebo ďalšie prvky flexibility,“ uviedol.

Súčasné tropické teploty znižujú výkon solárnych elektrární, proti ideálu ide väčšinou o jednotky percent.
Súčasné tropické teploty znižujú výkon solárnych elektrární, proti ideálu ide väčšinou o jednotky percent.
Zdroj: Fotolia

Podľa Chalupu prax už ukázala, že najlepšie podmienky na výrobu elektriny z fotovoltaiky sú v máji a júni. Zároveň pripomenul, že výrobu ovplyvňuje viacero faktorov, okrem spôsobu inštalácie a orientácie a sklonu panelov napríklad počasie, dĺžka dňa a následne aj spomínaná teplota.

Podľa spoločnosti S-Power Energies najviac solárnym panelom z pohľadu výkonu svedčí chladné slnečné počasie. „V zimných slnečných dňoch teda fungujú najlepšie, ale zas na ne slnko svieti len krátku časť dňa a často nie v optimálnom uhle. V horúcom lete je výkon jednotlivých panelov o niečo nižší. Výkon celej elektrárne je ale podstatne vyšší ako v zime, pretože horúce počasie kompenzuje dĺžka osvitu a lepší uhol dopadu lúčov,“ opísal riaditeľ firmy Jaroslav Šuvarský.

Upozornil, že pre ideálny výkon fotovoltaických elektrární je kľúčových mnoho faktorov, najmä potom na akej technológii fungujú a či nie sú niečím čo i len čiastočne zatienené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČTK, Foto: Getty Images / iStockphoto (ilustračné foto)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies