Meteorológovia vydali najvyššiu červenú výstrahu pre 12 okresov, platia aj žlté a oranžové

NETKY.SK • 16 August 2024, 08:29 • 2 min
Meteorológovia vydali najvyššiu červenú výstrahu pre 12 okresov, platia aj žlté a oranžové

BRATISLAVA - Vo štvrtok horúčavy na Slovensku trochu zoslabli, ale v piatok nás opäť čaká extrémne horúce počasie a vydaná je, podobne ako v stredu, aj najvyššie červené varovanie.

slovakia

left justify in out

"Najteplejší vzduch bude nad Banskobystrickým krajom a v jeho tesnom okolí," uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstraha tretieho stupňa platí od 12:00 do 19:00 pre okresy Banská Štiavnica, Detva, Krupina, Lučenec, Veľký Krtíš, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Komárno, Levice, Nové Zámky aj Zlaté Moravce a teplota tu môže vystúpiť až na 38 stupňov Celzia.

Oranžové varovanie druhého stupňa meteorológovia v rovnakom čase vydali pre okresy Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec, Banská Bystrica, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Bánovce nad Bebravou, Ilava, Myjava, Nové Mesto Nad Váhom, Partizánske, Prievidza, Púchov, Trenčín, Košice mesto, Košice okolie, Michalovce, Rožňava, Sobrance, Trebišov, Nitra, Topoľčany, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Piešťany, Senica, Skalica a Trnava. 

"Ojedinele sa očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 až 37 stupňov Celzia," priblížil SHMÚ  na svojom webe.

Meteorologické výstrahy na piatok
Meteorologické výstrahy na piatok
Zdroj: shmu.sk

V žltých okresoch môže byť v piatok 33 až 34 stupňov Celzia a varovanie prvého stupňa je vydané pre Brezno, Považskú Bystricu, Gelnicu, Spišskú Novú Ves, Bardejov, Humenné, Levoču, Medzilaborce, Prešov, Sabinov, Sninu, Stropkov, Svidník, Vranov nad Topľou, Bytču, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Ružomberok, Turčianske Teplice, Čadcu a Žilinu.

Meteorológovia upozorňujú, že vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: SHMÚ, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies