Slovnaft je v nepretržitej prevádzke aj počas horúčav. Má však zavedené opatrenia

NETKY.SK • 16 August 2024, 11:38 • 2 min
Slovnaft je v nepretržitej prevádzke aj počas horúčav. Má však zavedené opatrenia

BRATISLAVA - Slovensko trápia tropické teploty a toto leto sa podľa klimatológov zrejme zapíše medzi päť najteplejších za posledných 143 rokov. Pre ľudí pracujúcich v Slovnafte v nepretržitej prevádzke priamo v rafinérii uprostred sálajúcich technologických zariadení sú veľkou záťažou nielen extrémne horúce dni, ale aj tropické noci.

slovakia

left justify in out

Bez ohľadu na charakter počasia musia používať kompletné ochranné pracovné prostriedky a maximálne sa sústrediť na svoju prácu aj počas nočných zmien.

Ako uviedol hovorca Slovnaftu Anton Molnár, bratislavská rafinéria má aj na základe skúseností z minulých rokov zavedené účinné opatrenia na zmiernenie dopadov horúčav na zamestnancov v nepretržitých prevádzkach vo výrobe a logistike, ktorí sú najviac vystavení rizikám nepoľavujúcich horúčav.

Pri informovaní o extrémnom vývoji počasia používa systém výstrah, rozosielaný všetkým zamestnancom, ktorý zahŕňa aj základné opatrenia na ochranu zdravia a ochranu pred požiarmi.

"Priamo vo výrobe je samozrejmosťou ľahký prístup k pitnej vode z filtrovacích výdajníkov, prípadne galónov. Zamestnancom pracujúcim v exteriéri poskytuje Slovnaft aj minerálny nápoj, ktorým si doplnia tekutiny aj minerálne látky. Na základe skúseností je v lete súčasťou ochranného pracovného oblečenia chladiaca vesta a zamestnanci majú v sociálnych zázemiach prevádzok k dispozícii sprchy, ktoré môžu kedykoľvek použiť na osvieženie," dodal Molnár.

Ak sa napriek opatreniam vyskytnú u zamestnancov príznaky nevoľnosti z tepla, všetci ich kolegovia sú podľa hovorcu vyškolení na správnu reakciu a privolanie odbornej pomoci, ktoré príde do niekoľkých minúť. Slovnaft sa tiež zameriava na edukáciu všetkých zamestnancov, aby prežili dlhodobé tropické extrémy v zdraví.

"Témami sú nielen pitný režim a vhodné oblečenie, ale aj správne tienenie a vetranie, zdravé používanie klimatizácie, rady pre motoristov či odporúčania pri nutnom pobyte na priamom slnku," konštatoval Molnár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Slovnaft, Foto: energie-portal.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies